Paus Franciscus wil het stilzwijgen over homoseksualiteit doorbreken


Sinds het prille begin van zijn pontificaat heeft paus Franciscus zich herhaaldelijk uitgesproken over de kwestie van homoseksualiteit . “Als iemand homo is en op zoek is naar de Heer en goede wil heeft, wie ben ik dan om hem te veroordelen?” antwoordde hij in 2013 aan een journalist.

Door Herve Giraud voor La Croix International

Amoris Laetitia
De paus breidde zijn gedachten drie jaar later uit in zijn apostolische exhortatie Amoris laetitia , na twee vergaderingen van de bisschoppensynode gewijd aan het huwelijk en het gezin.
“We bespraken de situatie van gezinnen waarvan personen deel uitmaken die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht, een situatie die zowel voor ouders als voor kinderen niet gemakkelijk is. We willen vóór alles nogmaals bevestigen dat elke persoon, ongeacht seksuele geaardheid, in zijn of haar waardigheid moet worden gerespecteerd en met aandacht moet worden behandeld, terwijl “elk teken van onterechte discriminatie” zorgvuldig moet worden vermeden, met name elke vorm van agressie en geweld. (AL250)

Recht op gezinsleven
De paus maakte vervolgens in een interview in oktober 2020 duidelijk dat “homoseksuele mensen het recht hebben om in een gezin te zijn”.
Hij zei dat homoseksuelen “kinderen van God zijn en recht hebben op een gezin”.”Niemand mag eruit worden gegooid of er ellendig over worden gemaakt. Wat we moeten creëren is een wet op het burgerlijk huwelijk ( convivencia civil ). Op die manier zijn ze wettelijk gedekt”, zei hij.
En slechts een paar weken geleden sprak de 86-jarige paus dit onderwerp opnieuw aan door op te roepen tot de intrekking van discriminerende wetten. Dat deed hij in een interview met de Associated Press, gepubliceerd op 25 januari, en opnieuw op 5 februari tijdens een persconferentie tijdens de vlucht toen hij terugkeerde van een bezoek aan Afrika – inclusief Zuid-Soedan, een land dat homoseksualiteit strafbaar stelt.

Gewetens wakker schudden

De paus wil de hele katholieke kerk erbij betrekken. De verschillende tussenkomsten van de paus suggereren dat hij probeert de gewetens wakker te schudden. Hij doet dit met het oog op de vele mensen en verenigingen die hij ontmoet die al geruime tijd in deze richting werken; hij doet dat niet uit ideologie, maar in lijn met het zoeken naar een rechtvaardige christelijke houding waarbij hij de hele katholieke kerk wil betrekken.
Op deze manier herinnert Franciscus de Kerk eraan dat ze zich “de houding van de Heer Jezus, die zijn grenzeloze liefde aan iedereen zonder uitzondering aanbiedt” (AL 250) eigen moet maken. Uit de opeenvolgende woorden van paus Franciscus lijken enkele punten naar voren te komen die herinneren aan de radicale aard van de evangelische eis tot naastenliefde.

Opkomen voor de kwetsbaren
Ten eerste plaatst zijn directe oproep tot homoseksualiteit en homofobie hem aan de kant van homoseksuele personen en hun families. Zo komt hij op voor de meest kwetsbaren, vooral jongeren die het slachtoffer zijn van homofobe opmerkingen die haat en geweld aanwakkeren. Het evangelie is voor hen, voor hun leven.


De stilte doorbreken
Maar hierdoor geeft Franciscus ook een voorbeeld van een vorm van vrijheid van meningsuiting die ons aanspoort om ons stilzwijgen te doorbreken. Homoseksuelen zijn de eersten die lijden onder het taboe dat heerst in onze families of onze christelijke gemeenschappen.”We zijn allemaal kinderen van God, en God houdt van ons zoals we zijn”, houdt Franciscus ons voor. Als hij ons uitnodigt om elke verleiding om te oordelen achterwege te laten, is het om die te vervangen door een houding van luisteren naar mensen zoals ze zijn… zonder ze te reduceren tot wat ze doen. De paus wil dat we mensen begeleiden, met ze wandelen, ze ondersteunen in hun zoektocht naar hun eigen antwoorden.
Met zijn opeenvolgende verklaringen wijst de jezuïetenpaus op de progressieve weg die de katholieke kerk moet inslaan. Zich ervan bewust dat homofobie niet gemakkelijk uit de samenleving zal verdwijnen en dat het zich zelfs kan voeden met maatregelen die bedoeld zijn om het te bestrijden, nodigt Franciscus de katholieken uit om gewoon bij te dragen aan de verdediging van ieder mens. De 86-jarige paus is opde hoogte van ideologieën of hun excessen, en daarom blijft hij vastberaden uitgaan van de werkelijkheid die mensen ervaren, vooral jonge mensen die door hun familie kunnen worden afgewezen of vernederd in hun klaslokalen. of sportverenigingen vanwege hun homoseksualiteit.
Ook de verkondiging van het evangelie staat op het spel. Om ervoor te zorgen dat elke persoon wordt gerespecteerd in zijn of haar uniciteit, die bestaat uit rijkdom en complexiteit, is gewetensvorming dringend noodzakelijk. Want christengelovigen kunnen zich niet beperken tot het “verkondigen van een louter theoretische boodschap die geen verband houdt met de werkelijke problemen van de mensen” (Synode 2014, nr. 32).

Afwijzing criminalisering
Ten slotte heeft de paus landen aan de kaak gesteld die homoseksuelen veroordelen. “De criminalisering van homoseksualiteit is een kwestie die niet mag worden genegeerd”, herhaalde hij. Dit is iets wat hij in zijn meest recente interview benadrukte. “Homoseksueel zijn is geen misdaad. Het is geen misdaad… het is een menselijke conditie,” zei Franciscus. Veel meer wil hij dat de katholieke kerk deze discriminerende wetten helpt intrekken. In een tijd waarin sommige landen hun wetgeving aanscherpen, probeert paus Franciscus dit geloof toegankelijk te maken. Het is noodzakelijk om homofobie te bestrijden omdat het, zoals alle vormen van haat, het kwaad vernietigt en zaait. Het is belangrijk om er eenvoudig over te praten… net als Franciscua.

________
De auteur, Hervé Giraud is de aartsbisschop van Sens-Auxerre en territoriale prelaat van de Mission de France, die in 1954 werd opgericht om evangelisch werk te verrichten in arme, onderbezette katholieke bisdommen van het land.

Read more at: https://international.la-croix.com/news/religion/pope-francis-wants-to-break-the-silence-on-homosexuality/17336

beeld: https://dissident.one/paus-gay-via-twitter.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *