Jezuïet bekritiseert klerikalisme in de Afrikaanse kerk

Hoe ver gaat de synodaliteit?

Een leidende vertegenwoordiger van de jezuïetenorde ziet het Afrika-podium van de Wereldsynode, die onlangs is geëindigd, als een signaal aan de bisschoppen om hiërarchieën te ontmantelen. “Hoewel de kerk in Afrika groeit, is ze nog steeds erg hiërarchisch.”

Dat zei jezuïet Russell Pollitt dinsdag tegen het Catholic News Agency (KNA). Volgens de directeur van het Jesuit Institute South Africa in Johannesburg moeten leken, religieuzen en gemarginaliseerde groepen hun “rechtmatige rol” in de kerk kunnen spelen.

Klerikalisme slechts een bijzaak?

Volgens Pollitt heeft de “marginalisering” van niet-geestelijken door sommige kerkleiders een impact op de bijdrage van Afrika aan de Wereldsynode, d.w.z. het interne kerkoverlegproces waartoe paus Franciscus heeft opgeroepen voor een vernieuwing van de katholieke kerk: “Op sommige plaatsen interviewden de bisschoppen maar een paar mensen. Hierdoor weerspiegelden hun rapporten vooral hun eigen zorgen in plaats van die van de gelovigen”, zei de jezuïet.

Ontmoeting Afrika voor de katholieke wereldsynode / © Secretariaat-generaal van de bisschoppensynode (Vaticaan)
Afrika Bijeenkomst voor de Katholieke Wereldsynode/ © Secretariaat-generaal van de Bisschoppensynode ( Vaticaan )

Tijdens de enquêtes kwamen onderwerpen als de rol van vrouwen, seksueel diverse oriëntaties onder katholieken of klerikalisme aan de orde. “Maar oorlog, vrede en armoede zijn centrale kwesties voor veel bisschoppen in Afrika, en ze zijn misschien geneigd zich alleen op deze kwesties te concentreren”, zei Pollitt. 

Roep op tot verdere dialoog

Het continentale Afrikaanse deel van de Wereldsynode eindigde maandag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.
De vijfdaagse bijeenkomst werd afgesloten met een oproep tot verdere dialoog en het ontmantelen van hiërarchieën. “We willen een cultuur van synodaliteit creëren en het tot een gebruikelijke procedure in de kerk maken”, bevestigden de verantwoordelijken in hun slotverklaring.

De bijeenkomst was georganiseerd door het symposium van de bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar (SECAM).wereld synode

Op 9 oktober 2021 opende paus Franciscus een wereldwijd synodaal proces van de katholieke kerk. In de meertrapsdialoog, die aanvankelijk voor twee jaar en nu voor drie jaar gepland was, zou de kerk vooral een andere stijl van handelen moeten hanteren. Het eerste wat je moet doen is beter naar elkaar en anderen luisteren. Volgens de wens van de paus zou de kerk dus beter moeten erkennen voor welke uitdagingen zij staat en hoe zij – volgens Gods wil – daarmee omgaat.

bron: domradio.de

beeld: Ontmoeting Afrika voor de katholieke wereldsynode/ © Secretariaat-generaal van de Bisschoppensynode ( VM )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *