Met de noorderzon…

Een dag of wat geleden kreeg ik er per mail wéér een: het dringende verzoek om onverwijld contact op te nemen met de bewindvoerder van een mij volstrekt onbekende miljardair, aan de andere kant van de wereld. Trouwens, ook aan deze kant van de wereld ken ik geen miljardairs persoonlijk; laat staan in de familie. De steenrijke overledene had uitgerekend mij uitgekozen als erfgenaam; hoeveel geluk kun je hebben…?! Een bedrag met verleidelijk veel nullen, vóór de komma.

Het zou makkelijk zijn om de erfenis over te maken, zo schreef de bewindvoerder, als ik alvast wat persoonlijke gegevens en vooral mijn bankgegevens zou willen opsturen…  

Ook zonder spam-filter weet je dat het nep is. Oplichterij.
Maar heel even dromen is zonder risico. Dromen over rijk zijn.
En intussen luchtkastelen bouwen…

Zoals de arme melkboer Tevye, als hij op het dak van zijn huis in het dorpje Anatevka, ‘If I were a rich man’ zingt. In de succesvolle musical ‘Fiddler on the roof’ droomt hij hardop wat ‘ie met dat vele geld zou doen: om te beginnen een groot huis en veel pluimvee. Hij zou een gewaardeerd man worden en volop vrije tijd hebben voor de bestudering van de Heilige Boeken.

Je wiegt onwillekeurig met hem mee in dat herhaalde dromerige refrein:
Ya ba dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum
Biddy biddy rich yidle-daidle-daidle-daible man.

Rijk zijn… Je kunt er dagen over dagdromen zonder een cent te makken. Maar wanneer ben je rijk?

In Vlaanderen, heb ik me eens laten vertellen, betekent rijk zijn: een twintig jaar jongere vriendin hebben en geen smaak. Maar niet daar alleen. Geld houdt veel mensen bezig. Zou het gros van de mensheid niet wel eens, vaak of altijd bezig zijn met geld? Vooral als je het niet hebt, of een chronisch tekort eraan? Je kunt natuurlijk geld lenen, maar we weten dat dat geld kost.

Maar als je tòch geld wilt lenen kun je dat het beste van een pessimist doen, want die zal niet verwachten dat ‘ie het nog ooit terug krijgt. Het zijn lang niet altijd naïeve en goedgelovige bejaarden die besodemieterd worden.

In zijn roman ‘Middernacht in de tuin van goed en kwaad’, beschrijft John Berendt het leven in de Amerikaanse kuststad Savannah (Georgia), midden/eind vorige eeuw. Door de wat ge-isoleerde ligging van de stad waren veel inwoners nog niet ‘vertrouwd’ met de criminele fratsen in de boze buitenwereld.  Zo schrijft hij: ‘De politie had onlangs een waarschuwing doen uitgaan voor twee oplichters die cheques uitschreven die op naam van een niet-bestaand bedrijf stonden. De oplichters hadden hun slachtoffers een eerlijke kans gegeven door hun bedrijf ‘De Noorderzon’ te noemen, maar toch hadden tientallen ondernemers in Savannah geprobeerd de cheques te innen’. Maar toen waren de oplichters al vertrokken…

Geld maakt niet gelukkig. Dat is de schrale troost voor wie het niet heeft. Net als de spreuk-van-de-dag die ik op een verlopen Scheurkalenderblaadje las: ‘Je ziet wèl wat een ander heeft, maar je ziet niet wat ‘ie mist’.
Geld is inderdaad niet de sleutel tot permanent geluk. Er zijn genoeg mensen die bulken van het geld en toch ongelukkig zijn.
‘Geluk is te willen zijn wat je al bent’, schreef de humanist Erasmus (1466-1536). Is het een variant van het gezegde dat je tevreden (gelukkig) moet zijn met wat je hebt?

Al ken ik mensen die juist ànders hadden willen zijn dan wat ze al zijn…
De Amerikaanse socioloog en klinisch psycholoog Marc Schulz (1962) doet al vele jaren onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt.
Hij vertelde erover in een interview in een recent zaterdagmagazine van Trouw. En hij komt tot de conclusie dat onze relaties met anderen pas ècht gelukkig maakt.

Al geldt dat niet altijd, overal en voor iedereen; de echtscheidingscijfers spreken klare taal. Net als de tophit uit de zestiger jaren van Conny van den Bos (1937-2002) en componist/tekstschrijver Peter Koelewijn (1940) ‘Ik ben gelukkig zonder jou’. 

Eén aanbeveling van Marc Schulz neem ik ter harte: ‘Het mooiste cadeau dat je een ander kunt geven is aandacht’…

Frans Wijnands

beeld: https://www.theaterhagen.de/fileadmin/images/stuecke/Anatevka/Anatevka_KHP_012.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *