“Trots op ons en de Heilige Geest”

Een religieuze, trekt conclusies over de Synodale Weg

Voor zr. Katharina Kluitmann (foto) was de laatste synodevergadering een op en neer gaan van emoties. Over het algemeen is ze echter zeer tevreden met de resultaten. 

Zuster Katharina Kluitmann OSF (Synodal en voormalig voorzitter van de Duitse Overstenconferentie/DOK): “Het was superspannend. Op een gegeven moment werd gevraagd: “Wat waren je gevoelens vandaag?” Ik denk dat het gemakkelijker zou zijn geweest om te vragen: “Welke gevoelens had je vandaag niet?” Het was er allemaal. Van enorme spanning in het begin tot grote opluchting, van teleurstelling tot verwatering en tot trots dat we zo bereid zijn om compromissen met elkaar te sluiten en elkaar daarna zo goed hebben behandeld nadat het weer knarsetandde.
Ik denk dat het heel gemengd was, heel kleurrijk en uiteindelijk ben ik trots op ons en op deze Heilige Geest die dingen heeft gedaan die ik nooit voor mogelijk had gehouden.
Ik was vooral blij met de tekst over genderdiversiteit, omdat ik eerlijk gezegd niet had verwacht dat voldoende bisschoppen voor deze tekst zouden stemmen. En dat was heel duidelijk en heel overweldigend. Natuurlijk vind ik ook de vrouwenteksten erg belangrijk.
Ik ben heel blij dat de tekst over het verplichte celibaat erdoor is gekomen, we hebben er vele uren in gestoken. Ik vind het ook fijn dat de priesterlijke basistekst is doorgekomen. Dus er is geen lijn waarvan ik niet blij zou zijn dat het doorkwam. ….”

“Vrouwen zijn nooit een integraal onderdeel van de kerk geweest. Er zijn soms mensen die hen willen terugdringen, zeker op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld het gewijde ambt. Ik geloof dat de Synodale Weg over macht ging. En macht heeft altijd twee componenten: de formele, die wordt gegeven, maar die macht moet ook geaccepteerd worden, innerlijk.
Een gezag dat niet leidt tot acceptatie is een van de grote problemen en het is ook een van de problemen waarmee we moesten beginnen, namelijk de kwestie van misbruik. Ik denk dat vrouwen zeker geen betere mensen zijn, maar wel andere mensen. We ontdekken nu de verschillen, dat is mooi.
Ik zou willen dat we doorgaan met alle dingen die we nu zijn begonnen. Ik zou willen dat we verdere stappen zetten waar we nog voorzichtig waren en dat we steeds moediger worden.

bron: domradio.de

beeld: synodaler weg/ Maximilian von Lachner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *