‘We geloven teveel met ons hoofd’

Zeven manieren om dichter bij God te komen

door Eline Hoogenboom‘ in het Nederlands Dagblad

 Zijn levensgebed vindt in vele landen en in verschillende denominaties navolging. Ignatius van Loyola was een Spaanse geestelijke met een opmerkelijke levensloop, die in 1539 de Jezuïetenorde stichtte. Priester Nikolaas Sintobin trad in 1989 toe tot deze orde en draagt sindsdien het gedachtegoed van Ignatius uit, door middel van boeken, apps en publieke optredens. Sintobin: ‘De nadruk ligt veel minder op weten maar veel meer op voelen. We geloven teveel met ons hoofd.’

wees dankbaar

Gevraagd naar welke les Sintobin als de belangrijkste van Ignatius zou doorgeven, noemt hij die van dankbaarheid: ‘Men zegt soms dat God Frans spreekt omdat het zo’n religieuze taal is. In het Frans bestaat de uitdrukking Rendre grace: als je dankbaar bent, ontmoet je eigenlijk de gever van genade en geef je de genade weer terug. Danken is een religieuze basishouding. Hoe meer je kunt danken, hoe meer je in staat bent om Gods werkzaamheid in jouw leven op het spoor te komen.’ 

Niet voor niets ging een eerdere aflevering van deze rubriek al over dankbaarheid. Uitgekauwd, noemen sommige mensen het onderwerp, maar ook uit de psychologie blijkt dat een dankbare levenshouding gelukkiger maakt. Een mooi uitgangspunt van Ignatius is dat hij dit voorop in het rijtje van reflectie zet. Begin niet eerst met de zonde en wat verkeerd is gedaan, maar met dankbaarheid zodat dit de bodem onder het bestaan wordt. Zo bouw je aan een stevig fundament van genade, voordat je aan de slag gaat met je tekortkomingen.

leer naar je gevoel te luisteren

Ignatius heeft een methode ontwikkeld om met onderscheidingsvermogen naar je gevoel te luisteren. Dit onderscheiden past hij ook toe op de opvoeding van kinderen. Zo benadrukt hij dat het ook voor kinderen belangrijk is hun innerlijk leven te leren kennen om zodoende ook aan reflectie te kunnen doen. En die reflectie helpt weer om op latere leeftijd in de roeping te gaan staan die elk mens krijgt. Maar, we hoeven die niet te ‘vinden’. Roeping zal ‘gegeven’ worden, volgens Ignatius.

Als ouder kun je je kind daarin helpen door bijvoorbeeld vragen te stellen en het kind goed van kwaad te leren onderscheiden. Maar het belangrijkste, volgens Ignatius…..

Lees het volledige interview in het Nederlands dagblad van 22 maart 2023
Luister ook naar ‘De niet zo perfecte podcast’ van Eline Hoogenboom waarin Nikolaas Sintobin te gast is. Beluister hem hieronder, via nd.nl/podcast, Spotify of jouw favoriete podcastapp. 

beeld: nicolaassintobin.blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *