Vaticaan en een 40jarige coldcasezaak

▶ Vaticaanstad
Op 22 juni is het precies veertig jaar geleden dat de 15-jarige Emanuela Orlandi spoorloos verdween, op weg van muziekles in Rome naar huis. Ze woonde met haar familie binnen de muren van het Vaticaan, waar haar vader werkzaam was. Het is de beroemdste cold case van Italië. Sinds oktober is op filmplatform Netflix een vierdelige reconstructie van de zaak te zien, inclusief wilde complottheorieën die sinds jaar en dag de ronde doen.

Nieuw in de serie Vatican Girl was de bewering van een vriendin van Emanuela, dat deze een week voor haar verdwijning had gesproken over seksuele avances door hoge geestelijken in het Vaticaan.
Emanuela’s broer Pietro strijdt sindsdien onvermoeibaar voor opheldering van de zaak. Afgelopen week
had hij een acht uur durend gesprek met de Vaticaanse onderzoeksrechter, Alessandro Diddi. Deze kreeg in januari van de paus de opdracht de zaak opnieuw te onderzoeken.

onderste steen boven
Orlandi toonde zich ‘opgelucht’ na het gesprek. De onderzoeksrechter had gezegd dat de paus de onderste steen boven wil hebben en dat ‘niets en niemand buiten beschouwing’ moet blijven. Orlandi had in het Vaticaan voor het eerst ‘een verlangen naar opheldering zonder voorbehoud’ bespeurd.
Bij het gesprek was ook Laura Sgrò, de advocaat van de familie. Zij prees paus Franciscus wegens diens ‘moed de waarheid te willen zoeken’.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

In een interview met Domradio.de gaat aartsbisschop Gänswein ook op deze materie in. In de show “Verissimo” van de Intaliaanse televisie werd beweerd dat Gänswein een dossier over de zaak “Emanula” zou hebben.
“De aartsbisschop bevestigde dat hij een ontmoeting met Emanuela’s broer had gehad, maar ontkende dat hij een dossier over de zaak zou hebben.
In de Orlandi-zaak hoopt Gänswein op een “definitief antwoord”. Het Vaticaan had onlangs het onderzoek naar de in juni 1983 verdwenen Vaticaanse burger hervat. Ook weet hij niet zeker of er iets nieuws te vinden is in de lopende Vaticaanse onderzoeken. Maar hij hoopt dat de onderzoeken tot een “goed einde” zullen leiden, zei de voormalige privésecretaris van de op oudejaarsavond overleden ex-paus Benedictus XVI.”

beeld: getty images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *