Godsdienstleraar Raymond Hintjes wint homo-emancipatieprijs

‘Mag ik gewoon zijn wie ik ten diepste ben?’

INTERVIEW

 Raymond Hintjes (45) heeft zaterdag als eerste in de rij de Graalbokaal Award ontvangen. Stichting RK homo-emancipatie lauwert de homoseksuele godsdienstleraar omdat hij zich uitspreekt tegen het taboe op homoseksualiteit binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We moeten het zwijgen durven doorbreken.’

Interview door Celine Timmerman in het Nederlands Dagblad

Het was een opiniestuk van Hintjes in deze krant waarmee onder andere de Limburgse docent zich in de kijker voor de prijs speelde. Zijn schrijven was naar aanleiding van het verschijnen van het boek De band van de liefde van kardinaal Wim Eijk. Het boek werd als ‘het standaardwerk over de huwelijksmoraal en de seksuele ethiek in de Rooms-Katholieke Kerk’ gepresenteerd. Er ontstond veel commotie over, de boekpresentatie werd zelfs geannuleerd. De kardinaal schreef onder andere in zijn boek dat een homoseksuele relatie een zonde is vanwege, zo staat ook in de Catechismus, ‘objectieve ongeordendheid’.

Daarnaast verwees Eijk naar een richtlijn uit 1992 van de Congregatie voor de Geloofsleer. Hierin staat dat het gerechtvaardigd is om homoseksuelen te discrimineren, bijvoorbeeld als zij docent willen worden. ‘Niet ondanks, maar dankzij mijn homoseksuele relatie lever ik juist een bijdrage aan het algemeen welzijn,’ schreef docent Hintjes in zijn opiniestuk. Hintjes is tevens voorzitter van de katholieke lerarenvereniging Sint-Bonaventura.

Of deze kwestie de docent levensbeschouwing een halfjaar later nog hoog zit? Diepe zucht, lange stilte. ‘Ik vind het afschrikkend dat een kardinaal roept dat hij discriminatie van homoseksuele docenten rechtvaardigt, met een beroep op het algemeen welzijn. En dat je dan ook nog citeert uit een richtlijn van meer dan 30 jaar geleden. Hoe kún je dat nu doen met de inzichten van nu? Terwijl gelovigen zoals ik zich dagelijks inzetten voor het grotere belang? Ik kan daar nog steeds niet bij.’

U vergeleek kardinaal Eijk vervolgens met Poetin en Trump. Gaat dat niet te ver?

lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

beeld: linked in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *