Dag twee van de reis van de paus naar Hongarije was minder politiek

liefdadigheid in plaats van politiek

Na een nadrukkelijk politiek begin legde paus Franciscus op de tweede dag van zijn reis naar Hongarije andere accenten. Hij ontmoette de armen, vluchtelingen en jongeren. En sprak over liefdadigheid, stilte en gebed.

Aan het begin van zijn tweede reisdag in Hongarije bezocht de paus een kerkgebouw voor kinderen met een handicap in Boedapest.

Hij bracht veel tijd door met hen en het personeel van de instelling – en leek te genieten van de ontmoetingen. In een geïmproviseerde slottoespraak benadrukte hij dat “dit de weg van het evangelie is: Jezus kwam opdat wij de werkelijkheid zouden accepteren zoals ze is en haar door onze daden vooruit zouden helpen”.

De weg van het evangelie begint met de realiteit van mensen

Het zou gemakkelijker zijn, vervolgde de zichtbaar ontroerde paus, om te beginnen met ideeën en ideologieën en deze uit te voeren. Maar de weg van het evangelie, de weg van Jezus, is de weg die begint bij de realiteit van de mensen.

De woorden van de paus klonken als een preventief antwoord op mogelijke kritiek dat hij tijdens zijn bezoeken zaterdag niet expliciet over politiek sprak, maar over liefdadigheid. Anders dan bij eerdere gelegenheden had hij geen kritiek op de afsluiting van de Europese grenzen. Integendeel, hij prees degenen in Hongarije die vluchtelingen uit Oekraïne hadden geholpen.

Volgens het officiële reisprogramma zou er in de Elisabethkerk in Boedapest een ontmoeting zijn met “arme mensen en vluchtelingen”. Er was vooraf gespeculeerd dat de paus het zou gebruiken om kritiek te uiten op het restrictieve migratiebeleid van de regering van premier Viktor Orban.

Bedankt voor christelijke individuen en groepen in Hongarije

In plaats daarvan bedankte Franciscus in zijn toespraak christelijke individuen en groepen in Hongarije voor hun genereuze ontvangst van degenen die Oekraïne ontvluchtten. En hij nam de tijd om een ​​familie van zeven personen uit Dnjepropetrovsk te ontmoeten die sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog in Hongarije wonen.

Van de buurlanden van Oekraïne heeft Hongarije betrekkelijk weinig vluchtelingen op permanente basis opgenomen. Meer dan een miljoen van hen, die vanuit het noordoosten de grens overstaken, vervolgden hun reis naar Oostenrijk, Slovenië of andere Europese landen. En de vluchtelingenroute vanuit het zuidoosten, die vroeger veel mensen uit het Midden-Oosten en Azië naar Hongarije bracht om Centraal- en West-Europa te bereiken, is al lang zo goed als geblokkeerd.

De paus ontmoette ook enkele mensen uit Pakistan, Afghanistan en Afrika in de Elisabethkerk in Boedapest. Met de hulp van de gemeenschap van Sant’Egidio waren ze echter per vliegtuig naar Hongarije gekomen. Er zijn maar weinig vluchtelingen in Hongarije die via de Balkanroute zijn geëmigreerd, en ook die werden tevergeefs gezocht toen de vluchtelingen de paus ontmoetten.

Paus wil ‘kerk die de taal van de naastenliefde vloeiend spreekt’

Des te meer waren de vertegenwoordigers van de Hongaarse Roma-minderheid, die met hun liederen op de gitaar de paus inspireerden, aanwezig. Ook in Hongarije is de sociale situatie van veel Roma-gezinnen precair, zonder de inzet van Caritas en vrijwillige helpers zou het nog erger zijn. “We hebben een kerk nodig die de taal van de naastenliefde vloeiend spreekt, een universele taal die iedereen hoort en begrijpt – zelfs degenen die niet geloven”, zei paus Franciscus in zijn luid toegejuichte toespraak.

Deze keer gaf hij geen commentaar op de politieke en sociale situatie van de Roma-minderheid. De dag ervoor had hij echter in zijn toespraak tot de politieke klasse van het land al herinnerd aan de Hongaarse grondwet, waarin staat: “De nationaliteiten die bij ons wonen, vormen een staatsvormend onderdeel van de Hongaarse politieke gemeenschap.” En hij citeerde ook de zin: “We zijn toegewijd aan het ondersteunen van de behoeftigen en de armen.”

Aanbevolen door Jesus als de “beste coach van allemaal”

Op de tweede dag was de toespraak van de paus tot ongeveer 10.000 Hongaarse jongeren in de sportarena Papp-Laszlo blijkbaar niet-politiek. Ze vierden de paus en luisterden naar zijn woorden. Hij concentreerde zich op de relatie van de jongeren met Jezus, die hij hen aanbeveelde als ‘de beste coach van allemaal’.

En hij adviseerde hen, nogal buiten de tijd, om te bidden, boeken te lezen en stille tijden te hebben, gecombineerd met de vermaning: “Maar de stilte is er niet om vast te houden aan mobiele telefoons en sociale media; nee, alsjeblieft: dat leven is echt, niet virtueel, het gebeurt niet op een scherm maar in de wereld! Stilte is dus de poort naar gebed en gebed is de poort naar liefde.”

bron: domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *