In Duitsland: 44 procent wil aftreden van alle Duitse bisschoppen

voorwaarde voor het oplossen van problemen

Een kruis voor een donkere wolk/ © TungCheung ( shutterstock )

De katholieke bisschoppen in Duitsland zouden als college moeten aftreden om het probleem van seksueel misbruik op te lossen. In een representatief onderzoek was 44 procent van de deelnemers het eens met deze stelling.
31 procent was tegen. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Erfurtse opinieonderzoeksinstituut “INSA Consulere” voor het katholieke weekblad “Die Tagespost”.

2.004 volwassenen namen deel aan de enquête van 21 tot 24 april. De gepresenteerde verklaring was: “Naar mijn mening is de voorwaarde voor het oplossen van het probleem van seksueel misbruik in de katholieke kerk dat alle Duitse bisschoppen aftreden.” In de leeftijdsgroep 30- tot 39-jarigen was de goedkeuring met 51 procent het hoogst. Bij de 18- tot 29-jarigen was dat slechts 34 procent.

Religieuze overtuiging speelde geen rol

Volgens het rapport hadden denominatie en religieuze overtuiging geen grote invloed op de mening. Onder de ondervraagde katholieken, protestanten en volgelingen van vrije kerken was de goedkeuring van de verklaring ongeveer 40 procent.

Uitgesplitst naar de politieke partijvoorkeur van de ondervraagden, werd het volgende resultaat verkregen volgens de “Tagespost”: een absolute meerderheid van de aanhangers van de AfD en de FDP was het eens met de verklaring, gevolgd door Groenen en SPD-kiezers met elk 48 procent. Van de aanhangers van de Unie zou 41 procent het aftreden van alle Duitse bisschoppen noodzakelijk hebben gevonden, van de linkse kiezers 42 procent.

Forsa-enquête: Vertrouwen in christelijke kerken op dieptepunt 

Volgens het Forsa Instituut staat het vertrouwen van mensen in Duitsland op een dieptepunt. Slechts 12 procent heeft groot vertrouwen in de katholieke kerk, zo maakte het instituut woensdag bekend in Berlijn, daarbij verwijzend naar een nieuwe enquête. 26 procent heeft groot vertrouwen in de paus en 33 procent in de protestantse kerk. Het vertrouwen in de christelijke kerken en in de paus is in 2021 met 3 procentpunten gedaald.

bron: domradio.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *