Tientallen organisaties publiceren aanklacht tegen asielbeleid kabinet: ‘Politieke onwil’

NIEUWS

Zo’n dertig kerken, politieke jongerenorganisaties en hulporganisaties maken in een aanklacht tegen het kabinet bezwaar tegen het huidige asielbeleid. Zij maken zich boos over het dreigende scenario dat de komende maanden opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen. De aanklacht is een initiatief van voorzitter Jens Mostert van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie en Harmen Niemeijer, directeur van Micha Nederland, een netwerkorganisatie die gerechtigheid bespreekbaar maakt in kerken. Onder de ondertekenaars zijn de Protestantse Kerk in Nederland en de politieke jongerenclubs van CDA, D66 en GroenLinks. 

door Niels van den Bovenkamp in het Nederlands Dagblad

Volgens de organisaties mag het niet zo zijn dat Nederland voor het tweede jaar op rij vluchtelingen ‘niet humaan kan opvangen.’ Vorige zomer moesten bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel honderden asielzoekers buiten slapen, vanwege een gebrek aan opvangplaatsen. Zo’n zelfde scenario dreigt dit jaar opnieuw. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei zondag tegen WNL niet zeker te zijn dat asielzoekers niet in de buitenlucht hoeven te slapen. ‘Als ik kijk naar de cijfers die ik heb en de bijbehorende analyses, gaat het goed tot half juni.’ 

De initiatiefnemers van de aanklacht wijten de onzekerheid over opvang voor asielzoekers aan ‘politieke onwil en bestuurlijk onvermogen…..

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: unhcr nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *