Halík: “de kerk moet stoppen haar overtuigingen uit te venten”


Sjoerd Mulder geeft een boekbespreking in Trouw

De auteur

Tomáš Halík is een rooms-katholieke priester en hoogleraar filosofie aan de Karelsuniversiteit in Praag, en internationaal bekend geworden door zijn pleidooi voor een open gesprek tussen godsdienst en de seculiere samenleving.
De situatie van het christendom in Europa is erbarmelijk, zo begint Halík dit boek: kerken zijn intern en onderling verdeeld, door het misbruikschandaal is de geloofwaardigheid weg, en door de secularisatie lopen kerken hard leeg.

De kerk, zegt hij, is in de namiddag van haar bestaan beland. Haar jeugdige energie is verdwenen en ze lijkt uitgeblust. Staan we aan het einde van een christelijk tijdperk of kan het christendom zichzelf door deze midlifecrisis heen opnieuw uitvinden?

Halík beschrijft hoe het christendom in het eerste millennium succesvol was door de vorm aan te nemen van een verbindende sociale kracht – een ‘religio’ – die eenheid bracht in de samenleving. Dat was nodig en nuttig, maar Halík vertelt ook hoe de versmelting met de macht uiteindelijk de persoonlijkere, spirituele kant van het geloof overwoekerde. In de moderne tijd vond het christendom zichzelf dan ook opnieuw uit als een ‘confessio’, een wereldbeschouwing die je individueel kunt aanhangen, met opvattingen over de moraal en het hiernamaals. Ook die strategie was een tijd lang vruchtbaar, maar heeft zo haar beperkingen.

Hoe de kerk zichzelf kan overstijgen

Want waar draait het om bij het geloof? ….

Lees de volledige recensie in Trouw

…………….

De namiddag van het christendom. Op weg naar een nieuw tijdperk
Tomáš Halík
Vertaling Kees de Wildt
Kokboekencentrum, 320 blz., €27,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *