Tawadros, de Koptische patriarch, bezoekt Franciscus – update 2

Tawadros en Franciscus tijdens de audiëntie op 10 mei

De Koptisch-Orthodoxe Patriarch Tawadros, was op 10 mei aanwezig bij de algemene audiëntie. De volgende dag was er een moment van gemeenschappelijk gebed met paus Franciscus. Zondag 14 mei viert Tawadros de eucharistie voor de koptische gelovigen in de basiliek van Sint Jan van Lateranen.

Vaticaan Nieuws

Patriarch Tawadros II, paus van Alexandrië en hoofd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk van Egypte, arriveertde op 9 mei in Rome voor een zesdaags bezoek. Op 10 en 11 mei herdacht de patriarch samen met paus Franciscus de vijftigste verjaardag van de historische ontmoeting van hun voorgangers, de Paulus VI en paus Shenouda III, die plaatsvond in mei 1973.

Op donderdag 11 mei had Tawadros een besloten ontmoeting met paus Franciscus, met een moment van gebed, daarna bezocht hij het dicasterie voor de bevordering van de christelijke eenheid. 

Tawadros II in Rome, de omhelzing met de paus en gemeenschappelijk gebed voor de martelaren

In een interview met de Vaticaanse media afgelopen april, omschreef pater Hyacinthe Destivelle, van het het Dicasterie voor Eenheid, dit belangrijke bezoek, als “een mijlpaal” op de oecumenische reis. Pater Destivelle herinnerde aan de  gezamenlijke verklaring  ondertekend door paus Montini en patriarch Shenouda op 10 mei 1973, die diende “als model voor gelijkaardige overeenkomsten met de andere oosters-orthodoxe kerken, die de eerste drie concilies erkennen”. Het huidige bezoek vindt plaats 10 jaar na de eerste ontmoeting tussen Francesco en Tawadros .

Centraal in de gebedsbijeenkomst op 11 mei stond het thema van de ‘oecumene van het bloed’, ter nagedachtenis aan de vele martelaren van de verschillende christelijke denominaties: “Voor paus Franciscus – zei pater Destivelle – is het bloed van martelaren het zaad van eenheid . De martelaren zijn al verzameld in de hemel, zegt de paus altijd, ze worden niet vermoord omdat ze katholiek, orthodox of protestant zijn, maar omdat ze christen zijn. Ze zijn dus al vergaderd in de glorie van God, omdat ze hebben geleden voor de naam van Christus. Het bloed van martelaren schreeuwt harder dan onze scheidslijnen”.

Lees ook:: Paus Franciscus kondigde met paus Tawadros II aan dat 21 Koptisch-orthodoxe martelaren worden opgenomen in de Romeinse martyrologie van de katholieke kerk als teken van de geestelijke gemeenschap van de twee christelijke kerken. (zie Vatica.va voor het volledige bericht)

De Koptisch-Orthodoxe Kerk van Egypte is een van de belangrijkste realiteiten in het kerkelijk panorama van het Midden-Oosten, waar christelijke gemeenschappen de afgelopen tijd met grote moeilijkheden te maken hebben gekregen .

Voor deze gelegenheid publiceert het Dicasterie ter Bevordering van de Christelijke Eenheid een herdenkingsboek getiteld “De katholieke kerk en de Koptisch-Orthodoxe Kerk. 50e verjaardag van de ontmoeting tussen paus Paulus VI en paus Shenouda III (1973-2023)”. Het boek bevat de belangrijkste documenten die getuigen van de toenadering tussen de katholieke kerk en de koptisch-orthodoxe kerk sinds het Tweede Vaticaans Concilie, voorafgegaan door een gemeenschappelijk voorwoord van paus Franciscus en paus Tawadros II. Het is het derde deel in de nieuwe serie “Ut Unum Sint” van het Dicasterie ter Bevordering van de Eenheid van de Christenen, uitgegeven door de Vaticaanse uitgeverij.

Lees het verslag van de audiëntie op 10 mei

bron: vatican news
beeld: vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *