Koptisch martelaren op katholieke heiligenkalender: ‘Begin van nieuw oecumenisch tijdperk’

Vespers om een Koptische kerk

ANALYSE

 Op de rooms-katholieke heiligenkalender verschijnen ineens twintig koptisch-orthodoxe mannen. Zij werden in 2015 door islamitische terroristen onthoofd. Deze geste van de paus is een belangrijke stap voor de oecumene.

VATICAANSTAD

De 21 mannen, twintig koptische Egyptenaren en een Ghanees, werden in februari 2015 in oranje pakken op de Libische kust onthoofd. De christenen baden tijdens hun onthoofding, terwijl de camera van ISIS het bloedige tafereel moest vastleggen. De wereld was geschokt toen de beelden in de openbaarheid kwamen. 

De Koptisch-Orthodoxe Kerk erkent hen sindsdien als heilige martelaren en nu heeft paus Franciscus besloten hen ook op 15 februari in de rooms-katholieke heiligenkalender op te nemen.

Franciscus maakte dat bekend tijdens een bezoek van de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II aan het Vaticaan. Deze bracht relieken van de martelaren als cadeau naar Rome. Zij werden door paus Franciscus met een kus verwelkomd. 

De hoofden en lichamen van de martelaren waren in 2018 opgegraven en overgebracht naar de Egyptische stad El-Aour, waar de meesten van hen vandaan kwamen. Daar werd een kerk gebouwd ter nagedachtenis.

lees het volledige artikel

beeld: istock.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *