Catechese voor volwassenen: ‘Ik was de hele dag gespannen om hiernaartoe te gaan’

deelnemers aan een bijeenkomst catechese voor volwassenen

REPORTAGE

 Ergens in Zuid-Holland, aan de rand van het Groene Hart, bedacht een pastoor iets nieuws: catechese voor volwassenen, waarbij elke avond met een gezamenlijke maaltijd begint. ‘De eerste avond was bijzonder’, vertelt een deelnemer. Aan tafel krijg je best gauw een intieme sfeer.

door Maarten Boersema in het ND

GELOVEN IN ZOETERWOUDE

‘Die kikkererwten doen het ’m. Ze geven een bite en maken de curry heerlijk.’ Hij zegt het met een grote grijns op zijn gezicht en kijkt de tafel rond. ‘Dan te bedenken dat ze in Israël ook veel kikkererwten eten, bijvoorbeeld in hummus.’ Het is op deze maandagavond gezellig rondom een grote tafel in de pastorie van Zoeterwoude naast de rooms-katholieke Goede Herderkerk. Pastoor Walter Broeders had altijd al het voornemen om catechese met een maaltijd te geven aan parochianen tussen de veertig en zestig jaar. Dit jaar is het er eindelijk van gekomen.

Op drie maandagavonden behandelt Broeders de zaligsprekingen van Jezus. Daarbij stelt hij elke avond een andere vraag. Wie ben ik? Wat doe ik? Waartoe ben ik geroepen?

Er wordt echter eerst gezamenlijk gegeten, want wat werkt beter om elkaar te leren kennen? Er ontstaat een vrij intieme sfeer aan tafel; de gesprekken gaan over het verdriet en de vreugde in de levens van de mensen om de tafel. Dat zorgt er wel voor dat de deelnemers liever niet met naam en toenaam in de krant genoemd willen worden.

‘De eerste avond een paar weken geleden was bijzonder’, vertelt een vrouw. ‘Ik was de hele dag gespannen om hiernaartoe te gaan, want ik wist niet wie ik zou treffen en met vreemden je leven delen vind ik eng. Maar dat was zo’n mooie avond, waarin iedereen zich kwetsbaar opstelde, dat ik vanavond echt zin had om hiernaartoe te gaan.’ 

‘Vrede is in de Bijbel meer dan geen oorlog: het gaat over volheid, voltooiing, geluk.’

Na de maaltijd houdt Broeders een korte inleiding. Hij is niet alleen pastoor in de parochie H.H. Petrus en Paulus in Leiden en omstreken, ook is hij rector van Vronesteyn, de priester- en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *