Laatste Duitstalig trappistenklooster sluit

tekort aan jongeren en vergrijzing

Het laatste Duitstalige mannenklooster van de trappistenorde sluit. Door gebrek aan jongeren en vergrijzing verlaten de laatste vier monniken de abdij Engelszell in Oostenrijk, zo schrijven de monniken op hun website.
Zij hebben de afgelopen jaren naar beste kunnen geprobeerd het trappistenleven daar in stand te houden; helaas is dit maar ten dele gelukt. De monniken uit de Elzas vestigden zich in 1925 in het voormalige cisterciënzerklooster aan de Donau.

  Onlangs besloot een commissie unaniem om toestemming te vragen het klooster te sluiten en een nieuwe woonplek voor de broeders te zoeken. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe bestemming voor het barokke gebouw, evenals naar alternatieve oplossingen voor de in het klooster gevestigde bedrijven en hun werknemers.

  Behoren tot de strengste ordes van de katholieke kerk

  De trappisten, de “cisterciënzers van de strengere observantie”, behoren tot de strengste religieuze ordes in de katholieke kerk. De trappisten zijn sinds 1892 een onafhankelijke orde. Het begin in La Trappe, Frankrijk, dateert uit de 17e eeuw.

  In Duitsland stond tot 2018 nog het klooster Mariawald in Heimbach/Eifel. Twee kloosters, Maria Frieden in Dahlem/Eifel (sinds 1952) en Gethsemani in Dannenfels in de Nordpfalz (sinds 1984), blijven bestaan. Abt Generaal van de Trappisten is sinds 2022 de Nederlander Bernardus Peeters (54), voorheen abt van Koningshoeven.De Orde van de Trappisten

  In 1892 vormen de “Cisterciënzers van de Strengere Observantie”, de Trappisten, waarvan het begin dateert uit de 17e eeuw, hun eigen orde.

  De cisterciënzers behoren tot de strengste ordes in de katholieke kerk. De benedictijnse hervormingsorde is vernoemd naar het Citeaux-klooster bij Dijon, dat in 1098 werd gesticht. De cisterciënzers verwierpen de hiërarchisch-feodale structuur onder een moederklooster als Cluny; elk klooster is volledig zelfvoorzienend.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *