Paus regelt details voor de tijd tussen de pontificaten

Pauselijke embleem tijdens een sedisvacatie;

Voorkom heimelijke transacties

De paus heeft een belangrijk detail geregeld voor de tijd na het einde van zijn pontificaat. Hij bepaalde dat de auditeur-generaal van de Heilige Stoel in functie zou blijven gedurende de zogenaamde vacature tussen twee pontificaten. In deze fase is de auditor-generaal direct ondergeschikt aan de kardinaal, die het ambt van penningmeester (Camerlengo) uitoefent. 
Franciscus regelde dit met een direct in werking tredende rechtshandeling, een zogenaamd rescript. Het rescript, ondertekend door kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, werd woensdag vrijgegeven door de persdienst van het Vaticaan.

De auditeur-generaal onderzoekt de rekeningen van de Heilige Stoel

Paus Franciscus riep in 2014 de functie van auditor-generaal voor financiële zaken in het leven. Sinds 2017 wordt deze post bekleed door de Italiaanse economie- en financiële expert Alessandro Cassinis Righini (57). Hij onderzoekt de balansen van alle agentschappen en kantoren van de Heilige Stoel en rapporteert eventuele financiële onregelmatigheden aan de Vaticaanse Economische Raad. Tijdens de periode van vacature rapporteert hij aan de kamerheer.
De huidige penningmeester is de Iers-Amerikaanse kardinaal Kevin Farrell (75). Tijdens de vacaturefase is hij naast de decaan van het College van Kardinalen een van de belangrijkste figuren in het Vaticaan.

Regulering is bedoeld om clandestiene financiële transacties te voorkomen 

In de Curia-constitutie “Praedicaat-evangelie”, die een jaar geleden door de paus van kracht werd, was niet geregeld wie de functie van auditor-generaal zou uitoefenen in een vacante zetel. De regeling die nu is gemaakt, voorkomt dat er tijdens deze overgangsperiode geheime financiële transacties plaatsvinden. De hoofden van de verschillende dicasteries verliezen hun ambt tijdens de periode van sede vacante, alleen de secretarissen blijven dan in functie.

Financiën in het Vaticaan

Als centraal bestuursorgaan van een wereldwijde organisatie en als sponsor van liefdadigheidsinstellingen heeft de Heilige Stoel hoge lopende kosten, waarvan de meeste voor personeel. De inkomsten komen uit heel verschillende bronnen.
In het Vaticaan omvat dit de winsten van de Vaticaanse Bank IOR uit vergoedingen en rente, evenals de winsten van de Vaticaanse Staat betaald aan de Heilige Stoel, bijvoorbeeld uit toegangsgelden of de verkoop van postzegels.

bron: domradio/vatican news service

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *