‘Artsen zijn soms euthanasie-moe’


door Hans-Lukas Zuurman nd.nl/nederland


Wat is goede zorg als je ongeneeslijk ziek bent? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Waarom is er in de ene regio meer euthanasie dan in de andere?
Hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg Stef Groenewoud (46) houdt zich intensief bezig met deze vragen. ‘Het is absurd dat we zo weinig registreren over hoe het levenseinde verloopt.’

Groenewoud trad op 1 september 2022 namens het Lindeboom Instituut aan als bijzonder hoogleraar Ethiek van de zorg aan de Theologische Universiteit Kampen | Utrecht.
Vandaag spreekt hij zijn oratie uit over onder andere zorg rond het levenseinde, een van de
speerpunten in zijn werk. Groenewoud volgt hoogleraar en ethicus Theo Boer op, die in 2019
stopte. ‘Het was mij al eerder gevraagd, maar toen was ik er nog niet klaar voor.’ Ethicus
Henk Jochemsen nam in de tussenliggende tijd de honneurs waar.


‘Stef, jij hebt makkelijk praten. Jij ligt niet doodziek in dat bed.’ Het is een zacht fluisterend stemmetje dat af en toe opduikt in het hoofd van zorgethicus Stef Groenewoud. ‘En dat is natuurlijk ook zo. Ik heb makkelijk praten’, klinkt het nuchter aan de keukentafel in de huisartsenpraktijk van zijn vrouw. Goede
zorg aan het eind van het leven intrigeert hem. ‘Ik heb heel wat kanten van de zorg gezien,
maar het nadenken over medisch-ethische thema’s als omgaan met een naderend levenseinde door ziekte geeft mijn werk betekenis.’

Stel dat u ongeneeslijk ziek bent. Wat doet dat met iemand die het thema levenseinde zo intensief heeft bestudeerd? ‘Ik weet niet hoe ik er dan aan toe ben, maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen. In 2019
kreeg ik namelijk een hartvliesontsteking. Ik kreeg een MRI-scan en ‘s avonds sprak een arts mijn voicemail in: “Ik heb ernaar gekeken. Kun je hier morgenochtend om half negen zijn?” Je vreest het ergste. Ethische vragen over zorg rond het levenseinde zijn dan ver weg. Je wereld wordt ineens heel klein. Ik maakte me uiteindelijk vooral zorgen over hoe het verder moest met mijn vrouw en vijf kinderen.’ Groenewoud, die lid is van de Hervormde Gemeente in Lienden, had ook steun aan zijn geloof.
‘Mocht ik nu sterven, dan wist ik dat het beste nog zou komen en ik mijn gezin later terug zou
zien. Ik wil het niet vromer maken dan het is, maar dit is het.’

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld:https://www.medischcontact.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *