Australisch bisdom stelt als eerste diaconaatraad in

Een noviteit in het Australische bisdom Parramatta

Een raad van diakens moet de bisschop in het Australische bisdom Parramatta adviseren over zaken die verband houden met de opleiding, het ambt en het leven van diakens en hun echtgenotes. De raad bestaat uit vier diakens plus de vrouw of weduwe van een diaken.

Het bisdomblad “Catholic Outlook” stelt de innovatie terug gaat op een idee van Parramatta’s bisschop Vincent Long. Het bisdom Parramatta telt veel permanente diakens. 18 diakens zijn momenteel actief; nog eens 6 mannen zijn in opleiding.
Australische katholieken prezen het herstel als een inspiratie voor andere bisdommen. Zij zien het als een overtuigend voorbeeld van de mogelijkheid om de kerk te bevrijden van de beperkingen van het klerikalisme en naar een gemeenschapsorganisatie te gaan.
“Het heeft 60 jaar geduurd, maar het is geweldig om te zien dat de geest van Vaticanum II eindelijk nieuw leven wordt ingeblazen in Australië”, zei Sullivan.

Australische katholieken en hervormingen

Long, die als bootvluchteling van Vietnam naar Australië kwam, is een van de meest hervormingsgezinde bisschoppen van het land. Hij hoopte dat de Australische plenaire raad in 2022 de kerk radicaal zou omvormen tot een “egalitaire modelgemeenschap”.
In oktober 2021 publiceerde de “Herder-Korrespondenz” een lang artikel van Long, die behoort tot de orde van de Franciscanen. Hij pleitte in dat artikel voor een werkelijke vernieuwing van de Kerk, “we hebben geen behoefte aan cosmetische veranderingen of, erger nog, een benadering die zich voordoet als vernieuwing”.

Het aandeel christenen in Australië daalt tot onder de 50 procent

Volgens de laatste statistieken is het aandeel christenen in Australië voor het eerst sinds het begin van de enquêtes 110 jaar geleden onder de 50 procent gezakt. Over het algemeen beschrijft een groeiend aantal mensen zichzelf als ‘niet-religieus’, volgens de censusgegevens van 2021 die dinsdag door het Bureau of Statistics (ABS) zijn vrijgegeven. 44 procent identificeerde zichzelf als christen, vergeleken met 52 procent vijf jaar geleden en 61 procent tien jaar geleden.

bron: Domradio.de

beeld: wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *