Een cursus ‘Grego-rap en Gregogaga’ wil scholieren enthousiast maken voor het gregoriaans.

‘De rustgevende werking van de gezangen zou weleens net dát kunnen zijn wat deze generatie nodig heeft.’

‘Wat ben je mooi mijn vriendin en bekoorlijk.’ De gregoriaanse zangers van de Schola Cantorum uit Oosterhout zingen deze teksten uit het Hooglied voor een groepje jongeren.
Het tiental pubers schuifelt wat ongemakkelijk en grinnikt. Dan komt rapper en tekstdichter Séna Nyaku.
‘Hebben jullie weleens van het spel ‘Seven up’ gehoord? Er volgt gelach en ontspanning. Nyaku vraagt naar de belevingswereld van de leerlingen. De een speelt gitaar en schrijft muziek, de ander heeft weleens een ‘spoken word’-gedicht gemaakt.

Samen met initiatiefnemer van de cursus Walther Halters begeleidt Nyaku de cursus ‘Grego-rap en
Grego-gaga’. Hierbij maken middelbare scholieren kennis met het zingen van gregoriaanse liederen, gecombineerd met een moderne vorm van muziek.
De gepensioneerde mavo-directeur Halters zingt in de Schola Cantorum van Oosterhout en vertelt waarom hij zo’n fan is van het gregoriaans.
‘Van jongs af aan kreeg ik het mee, het gaat gewoon in je bloed zitten. Toen ik vijf jaar was, mocht ik al met mijn vader mee als hij ging zingen. Wij woonden tegenover de kerk. Zat ik daar stil te luisteren.’ De passie voor onderwijs en de liefde voor de eeuwenoude zang leidde tot deze cursus.

festival
Op het Nederlands Gregoriaans Festival in Den Bosch ontvangt Halters samen met Nyaku deze dag ongeveer vijftig leerlingen. Tijdens het festival treden diverse muzikanten en zanggroepen op in verschillende kerken en kloosters, er zijn lezingen, vespers en een middeleeuws banket….

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *