In Oosterhoutse heilige driehoek staat het geloof in kunst even centraal

Kun je geloof verbeelden in kunst? En kan kunst wel zonder geloof? Naast, rondom en in de gebouwen van drie kloosters in de zogenaamde Heilige driehoek van Oosterhout zijn de komende weken moderne kunstwerken te zien die elk een eigen antwoord hebben op die vragen. Als je niet oplet loop je dwars door het kunstwerk van Lisette de Greeuw heen. Het bestaat uit weinig meer dan een aantal platte zandstenen. Ze liggen zonder poespas, zonder sokkel of vitrine los op de grond op een open plek tussen de bomen, midden op het pad achter de Onze Lieve Vrouwe Abdij.

door .Joke de Wolf in Trouw

Bij een zonnige voorjaarsdag valt het zonlicht op diezelfde plek in ronde vlekken op de zandgrond: het beweegt een beetje, als een smeulend vuurtje, met oplichtende en weer uitdovende lichtplekken. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe sprookjesachtiger het wordt. Dat effect was voor De Greeuw de aanleiding om uit zandsteen soortgelijke vormen te maken. Als de zon schijnt, zijn de stenen cirkeltjes een versterking van het bewegende licht. Maar ook als het bewolkt is, is de herinnering aan de magie van de lichtvlekken bewaard in dit kunstwerk.

Een lichte verstoring van het kloosterritme

De Greeuw (1990) is een van de kunstenaars die een bijdrage leverden voor de kunsttentoonstelling die om het jaar gehouden wordt in het Brabantse Oosterhout. Die vindt plaats in wat ‘de Heilige driehoek’ heet: drie kloosters bij elkaar waar nog steeds, of opnieuw, zusters en broeders leven en werken. Voor deze tentoonstelling wordt het vaste levensritme van de kloosterbewoners licht verstoord, maar dat gebeurt wel in zorgvuldig overleg.

about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Lees het volledige artikel in Trouw

Geloof – h3h Biënnale, internationale kunstmanifestatie Oosterhout, is tot en met 16 juli dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, dinsdags gesloten. Online 17,50 per persoon, aan de kassa 20 euro. www.h3hbiennale.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *