Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen.

Vaticaan wil gelovigen ‘beschermen tegen bedrog’

door Hendro Munsterman voor het Nederlands Dagblad

 ‘Mariaverschijningen zijn niet altijd echt’, waarschuwde paus Franciscus zondag op de Italiaanse televisie. Hij reageerde op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective. Het Vaticaan richtte onlangs een speciaal observatorium op om zulke fenomenen kritisch te onderzoeken.

‘Kijk niet die kant op’, zei de paus zondag tijdens een populair programma op de publieke televisiezender Rai 1. ‘Er zijn Mariaverschijningen die echt zijn, maar Maria vestigt nooit de aandacht op zichzelf. Het zit fout als het te veel over Maria gaat of wanneer het om de zieners gaat draaien. Ik zie Maria liever als met haar vinger naar Jezus wijzend.’

Overal ter wereld zijn er gelovigen die beweren dat de moeder van Jezus aan hen verschijnt. Maria zou ook boodschappen uit de hemel overbrengen. In andere gevallen ontvangen gelovigen stigmata – de bloedende wonden van de gekruisigde Christus in hun eigen lichaam – of innerlijke visioenen. Maar volgens Franciscus betreft het vaak inbeeldingen. 

Aanleiding voor de pauselijke uitspraken zijn duizenden pelgrims die sinds vijf jaar maandelijks naar het dorp Trevignano Romano trekken, vijftig kilometer ten noorden van Rome. De daar wonende Maria Giuseppa Scarpulla kocht in het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje – waar niet-erkende Mariaverschijningen zouden hebben plaatsgevonden – een Mariabeeld. Bij thuiskomst zou het zijn begonnen tranen van bloed te huilen. 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *