Paus bij bewustzijn, alert en ‘grapjes makend’ na operatie

De chirurg die paus Franciscus woensdagmiddag heeft geopereerd, zegt tegen journalisten dat de operatie zonder complicaties is verlopen en dat de paus alert en opgewekt is.

Door Linda Bordoni Vatican News

“Het gaat goed met de Heilige Vader, hij is wakker, alert en heeft al grapjes met me gemaakt!”

Dokter Sergio Alfieri, de chirurg die paus Franciscus woensdagmiddag in het Gemelli-ziekenhuis in Rome heeft geopereerd, vertelde journalisten dat de operatie zonder complicaties is verlopen en dat de paus naar verwachting volledig zal herstellen binnen het gebruikelijke tijdsbestek voor een dergelijke ingreep.

Hij bevestigde dat de geprogrammeerde chirurgische procedure voor het verwijderen van een incisie laparocele (hernia), veroorzaakt door littekens van oude operaties, geen spoedoperatie was.

Geen noodgeval

“Als het een noodgeval was geweest, zouden we gisteren hebben ingegrepen toen hij in het ziekenhuis kwam voor een geplande CAT-scan”, zei hij. Dr. Alfieri legde uit dat de laparocele steeds vaker pijn veroorzaakte, dus besloot het medische team van de paus om de operatie te plannen. “We vonden verschillende sterke verklevingen (interne littekens) tussen enkele gedeeltelijk verstopte middendarmlussen en het pariëtale peritoneum, die de bovengenoemde symptomen veroorzaakten,” zei hij. De chirurg legde uit dat de verklevingen werden verwijderd en het herniale defect werd hersteld door middel van “plastische chirurgie van de buikwand met behulp van een prothesegaas”.

Geen complicaties

“De operatie en de algemene anesthesie zijn zonder complicaties verlopen”, zei dr. Alfieri, herhalend dat de Heilige Vader goed heeft gereageerd. In antwoord op vragen die hem werden gesteld door verslaggevers die bij de briefing aanwezig waren, zei dr. Alfieri dat voor een dergelijke operatie gewoonlijk ongeveer zeven dagen staat om in het ziekenhuis te herstellen. “Vanwege de leeftijd van paus Franciscus zullen we alle voorzorgsmaatregelen nemen en in de komende dagen zullen we beslissen hoe we zijn herstel na de operatie zullen aanpakken”. Dr. Alfieri herhaalde dat zowel tijdens deze procedure als de laatste, in 2021, niets kwaadaardigs werd gevonden, noch kwamen andere pathologieën of ziekten aan het licht.

Matteo Bruni, de directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, die de briefing coördineerde, bevestigde een eerdere aankondiging dat alle pauselijke audiënties tot 18 juni worden opgeschort.

Met dank aan het ziekenhuispersoneel

Alfieri, de chirurg die paus Franciscus eerder opereerde wegens dikke darmklachten in juli 2021, verklaarde dat “de Heilige Vader nooit een probleem heeft gehad” met algemene anesthesie, “niet vandaag of 2 jaar geleden; geen probleem bij beide gelegenheden.”

De chirurg sloot de briefing af met dank aan alle medewerkers van het Gemelli-ziekenhuis voor hun toewijding, professionaliteit en harde werk.

bron: Vatican News

Lees ook: de paus heeft geen tijdelijke plaatsvervanger

beeld: https://www.wantedinrome.com – gemelli ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *