Wereldvluchtelingendag 20 juni

Wat is Wereldvluchtelingendag? 

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om vluchtelingen over de hele wereld te eren. Het valt elk jaar op 20 juni en viert de kracht en moed van mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten om te ontsnappen aan conflicten of vervolging.

Waarom is Wereldvluchtelingendag belangrijk? 

Wereldvluchtelingendag werpt een licht op de rechten, behoeften en dromen van vluchtelingen en helpt politieke wil en middelen te mobiliseren zodat vluchtelingen niet alleen kunnen overleven, maar ook kunnen gedijen. Hoewel het belangrijk is om het leven van vluchtelingen elke dag te beschermen en te verbeteren, helpen internationale dagen zoals Wereldvluchtelingendag om wereldwijde aandacht te vestigen op de benarde situatie van degenen die op de vlucht zijn voor conflicten of vervolging. Veel activiteiten op Wereldvluchtelingendag bieden kansen om vluchtelingen te ondersteunen. 

Hoop ver weg van huis

Wereldvluchtelingendag 2023 staat in het teken van oplossingen voor vluchtelingen en de kracht van inclusie.

We kunnen allemaal meer doen om vluchtelingen meer hoop – en meer kansen – te geven. Het opnemen van vluchtelingen in de gemeenschappen waar ze veiligheid hebben gevonden na het ontvluchten van conflict en vervolging, is de meest effectieve manier om hen te ondersteunen bij het hervatten van hun leven en hen in staat te stellen een bijdrage te leveren aan hun gastgemeenschap.  

Het is ook de beste manier om hen voor te bereiden om naar huis terug te keren en hun land weer op te bouwen, wanneer de omstandigheden dit veilig en vrijwillig mogelijk maken, of om te gedijen als ze in een ander land worden hervestigd.

lees: acht nieuwe feiten over vluchtelingen

Bezoek de site van stichting vluchteling

Lees de brief van de Nederlandse bisschoppen b.g.v. Vluchtelingendag 2022

beeld: © UNHCR/Petterik Wiggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *