Na ontslag van de paus uit de kliniek blijven vraagtekens

Paus Franciscus is terug in het Vaticaan. Het hoofd van de katholieke kerk bracht negen dagen door in de Gemelli-kliniek in Rome, waar hij een darmoperatie moest ondergaan. Maar toen hij uit het ziekenhuis werd ontslagen, hielden de speculaties over zijn gezondheid niet op. De komende dagen ontvangt de paus opnieuw bezoekers in audiëntie, onder wie de Braziliaanse president Lula da Silva. De persdienst van het Vaticaan maakte direct na zijn vrijlating bekend dat hij zondag ook het Angelus zal uitspreken voor gelovigen op het Sint-Pietersplein. Gaat het weer goed met Franciscus?

In dezelfde mededeling stond dat de algemene audiëntie aanstaande woensdag wordt afgelast om het herstel van de paus na de operatie niet in gevaar te brengen. Is de paus dan toch nog zwak? Betekent de operatie zelfs een langdurige vermindering van zijn gezondheid?

Aan het werk

Franciscus zelf en het apparaat om hem heen probeerden tijdens zijn verblijf in de kliniek in ieder geval een beeld te schetsen van een herstellende, vastberaden leider van de kerk. Zo werden enkele belangrijke beslissingen vanaf het ziekbed bekend gemaakt.

Donderdag kondigde de Heilige Stoel aan dat de voormalige privésecretaris van Benedictus XVI, aartsbisschop Georg Gänswein, terugkeert naar zijn thuisbisdom Freiburg. Dat de jezuïetenorde, die gelieerd is aan de paus, de mozaïekkunstenaar Marko Rupnik uit zijn gelederen uitsluit, werd ook openbaar terwijl Franciscus nog in het ziekenhuis lag.

Wereldsynode werpt schaduwen vooruit

Deze gang van zaken is begrijpelijk. Afgezien van de reizen die Franciscus te wachten staan ​​- Portugal, Mongolië, Frankrijk – zal over een paar maanden het het belangrijkste project van zijn ambtsperiode plaatsvinden: de Wereldsynode in het Vaticaan. De bijeenkomsten in oktober 2023 en oktober 2024, waarbij bisschoppen en leken van over de hele wereld aanwezig zullen zijn. Het zal gaan over de vraag hoe de katholieken in de kerk in de toekomst met elkaar willen omgaan en besluiten willen nemen.

Het project is zeer controversieel in conservatieve kringen. Een zieke paus zou precies goed voor hen zijn voor de uitputtende eerste ontmoeting, die onder zijn leiding een hele maand zal duren.

Tegen deze achtergrond is het moeilijk te zeggen hoe het werkelijk gesteld is met de gezondheid van de paus. “Het gaat goed met de paus”, verzekerde zijn arts, Sergio Alfieri, toen de patiënt vrijdag werd vrijgelaten. Wat de komende reizen betreft, zal hij deze beter aankunnen dan voor de operatie. “Hij zal een sterkere paus zijn”, zei de dokter.

Franciscus liet zich niet rechtstreeks van de kliniek naar het Vaticaan rijden, maar bad eerst voor de icoon van Maria in de basiliek van Santa Maria Maggiore. Dit is gebruikelijk voor Franciscus. Hij bezocht het icoon keer op keer op bij soortgelijke gelegenheden. Daarna liet hij zich ook brengen naar een bijeenkomst van vrouwelijke religieuzen die momenteel in Rome plaatsvindt. Bij de ingang van het Vaticaan stapte hij, ondanks zijn knieproblemen en overleefde net de operatie aan zijn buik, op eigen kracht uit de auto en schudde hij de staande de hand van omstaanders.

Paus bleker en afgevallen

Allemaal goede tekenen? Aan de ene kant wel. Aan de andere kant leek Francis bleker en magerder dan voor de ziekenhuisopname. Afgelopen zondag bracht deed hij het traditionele middaggebed privé in een kapel in het ziekenhuis. Dit is ongebruikelijk vergeleken met eerdere gelegenheden.

Franciscus, die als koppig wordt beschouwd, lijkt het advies van zijn doktoren te hebben opgevolgd en het rustig aan te hebben gedaan. Wat de komende dagen betreft loopt zijn afsprakenagenda al weer vol – afgezien van de afgelaste algemene audiëntie op woensdag. Een van de belangrijkste bezoekers van de komende week is de Braziliaanse president. Het is gemakkelijk voor te stellen dat de twee Zuid-Amerikanen van gedachten wisselen over vreedzame oplossingen voor de oorlog in Oekraïne, een onderwerp dat hen dwarszit en waarover beiden een andere mening hebben dan de NAVO. Franciscus lanceerde een vredesmissie voor de strijdende partijen Oekraïne en Rusland. Weer een enorm project dat een energieke paus nodig heeft.

bron: domradio

beeld: vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *