Vaticaan roept op tot ‘totale presentie’ en verzet tegen ‘algoritmocratie’ (update)

Christenen en sociale media

lees ook: vaticaan-promoot-digitaal-naoberschap/

 Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Christelijke influencers moeten zichzelf zien als getuigen. Maar er is ook kritiek op de wijze waarop sommige christenen het internet misbruiken om verdeeldheid te zaaien. Ook bisschoppen en priesters.

VATICAANSTAD

Christelijke influencers op sociale media moeten hoopvolle getuigen zijn en zij krijgen verschillende aanbevelingen in een nieuw Vaticaans document dat maandag is gepresenteerd. 

‘Wij christenen moeten bekend staan vanwege onze vaardigheid in het luisteren, het onderscheiden alvorens te handelen, de respectvolle behandeling van iedereen, vanwege ons reageren door een vraag in plaats van door een oordeel’, staat er bijvoorbeeld te lezen. Daarom is het vaak beter ‘te zwijgen in plaats van een polemiek te veroorzaken’.

‘Op weg naar totaal-presentie.
Een pastorale reflectie op betrokkenheid van sociale media’, heet de theologische en pastorale overweging die vertrekt vanuit het evangelie en uitnodigt tot persoonlijk en collectief gewetensonderzoek. Uiteindelijk komt het erop neer hoe een christen op sociale media zijn naaste lief kan hebben, ook de virtuele naaste op sociale media. Want de naaste is ook wie je niet ziet.

evangelisatie

Katholieken moeten zich verder niet overgeven aan ‘de algoritmocratie’, zei het hoofd van het Vaticaanse communicatie departement Paolo Ruffini tijdens de presentatie. Het is belangrijk de mens en niet de techniek centraal te stellen in het nadenken over sociale media. 

Het is het allereerste document dat het Dicasterie voor de Communicatie ooit publiceerde. Dit Vaticaanse departement werd in 2015 door paus Franciscus opgericht. Volgens Ruffini, is het een antwoord op veel vragen die katholieke gelovigen en hun pastores zich stellen. Ook worden deze vragen regelmatig gesteld tijdens ontmoetingen die het dicasterie met bisschoppen van over de hele wereld heeft.

De nieuwe evangelisatie staat of valt volgens het Vaticaan met een goed gebruik van internet, zei Nathalie Becquart, onder-secretaris van het Vaticaanse synodesecretariaat maandag tijdens de persconferentie…

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: sfx amersfoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *