Meer dan half miljoen kerkverlatingen in Duitsland

De katholieke kerk in Duitsland is het afgelopen jaar opnieuw aanzienlijk gekrompen. 522.821 mensen verlieten de kerk – meer dan ooit tevoren. Dat blijkt uit de algemene kerkstatistieken van de Duitse Bisschoppenconferentie in Bonn. In totaal bedraagt ​​het aantal leden nu ongeveer 20,9 miljoen.

Deze kerkverlating is een record voor een instelling die gedestabiliseerd is door een ongekende vertrouwenscrisis die verband houdt met schandalen over seksueel misbruik en die worstelt om zichzelf te hervormen. In totaal keerden 522.821 katholieken hun kerk de rug toe, volgens jaarlijkse statistieken die op 28 juni werden vrijgegeven door de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK). Zo’n 359.338 katholieken stopten vorig jaar. 

De cijfers zijn “alarmerend”, gaf bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de DBK, toe. Hij drong er bij zijn medekatholieken op aan “niet ontmoedigd te raken” en te blijven werken aan hervormingen. Ondanks deze aderlating blijft het katholicisme de leidende denominatie in Duitsland. De 20,9 miljoen leden zijn iets groter dan de protestanten, die met 19,1 miljoen zo’n 380.000 leden minder zijn dan een jaar geleden.

Gevallen van misbruik in de publiciteit
Sinds de crisis van seksueel misbruik door geestelijken in 2010 in Duitsland losbarstte, is het aantal katholieken met zo’n 3,7 miljoen gekrompen.

“Het is triest, maar niet erg verrassend”, zegt Irme Stetter-Karp, voorzitter van het invloedrijke Centraal Comité van Duitse katholieken (Zdk), een lekenorganisatie. “De kerk heeft het vertrouwen (van haar leden) vooral verloren door het schandaal rond seksueel misbruik”, zei ze in een verklaring.
Maar vandaag toont de kerk “ook niet voldoende vastberadenheid om visies voor de toekomst van het christelijk leven in de kerk te implementeren”, zei Stetter-Karp. Ze klaagde dat het hervormingsproces van de kerk tot stilstand is gekomen.

Pogingen tot hervorming
Uit een universitair onderzoek in 2018 bleek dat tussen 1946 en 2014 3.677 kinderen seksueel waren misbruikt door leden van de katholieke geestelijkheid. Maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger, aangezien de auteurs van het rapport geen toegang hadden tot allearchiefgegevens van betrokken instellingen.

Nadat ze officieel hun excuses hadden aangeboden, hebben kerkleiders sindsdien gewerkt aan een systeem van compensatie voor slachtoffers, dat door laatstgenoemden nog steeds als onvoldoende wordt beschouwd. Tijdens haar de Synodale Weg , die meer dan drie jaar duurde, probeerde de Kerk ook manieren voor te stellen om zichzelf te hervormen om het vertrouwen van de gelovigen terug te winnen en het tekort aan priesters aan te vullen. Er waren oproepen om het verplichte priestercelibaat te heroverwegen en meer leiderschap en mee ruimte te maken voor vrouwen en kerkelijke ambten.

Het Vaticaan heeft deze oproepen afgewezen, evenals de conservatieve bisschoppen van Duitsland. Onder hen is de controversiële kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen, die verdacht wordt van het wegmoffelen van een priester die wordt beschuldigd van seksueel misbruik in zijn bisdom. Er loopt in deze dagen een onderzoek naar beschuldigingen van meineed door de 66-jarige kardinaal. Deze week werd er huiszoeking gedaan door het Openbaar ministerie. De kardinaal ontkent alle beschuldigingen. (Met informatie van AFP)

Read more at: https://international.la-croix.com/news/religion/more-than-half-a-million-germans-left-the-catholic-church-in-2022/18051

Bron: Domradio/AFP/La Croix

Lees het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau: buiten-kerk-en-moskee

zie de cijfers van het KASKI voor de katholieke Nederlandse kerk

beeld: https://www.weetwatjegelooft.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *