Onderzoek onder jonge katholieken in Frankrijk

Verrassende gegevens, rebellie tegen de tijdgeest

Voorafgaand aan de Wereldsynode wordt aan de gelovigen gevraagd wat zij van de Kerk verwachten. De respons onder jongeren is laag. In Frankrijk heeft een opiniepeiling gepeild. En komt tot resultaten die in Duitsland waarschijnlijk zullen verrassen.

  De Franse tv zond op Pinksterzondag een ongewoon verslag uit in het hoofdjournaal: over de pelgrimstocht van traditionalistische katholieken van Parijs naar Chartres.
  Bijna vier minuten zendtijd met vrolijke jongeren en religieuzen. Een 19-jarige die vertelde hoe hij het geloof ontdekte toen hij 16 was. Een mixende boormachine bracht de pakjessoep in beweging, minstens voor een klein deel van de 16.000 pelgrims.

  De grootste voetbedevaart van West-Europa groeit

  De grootste voetbedevaart van West-Europa, die van de traditionalisten van Parijs naar Chartres, groeit jaar na jaar. Meest recent, in het 41e jaar van zijn bestaan, steeg de vraag met meer dan 50 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit is nadat bijna twee jaar geleden paus Franciscus met het document “Traditionis custodes” strenge beperkingen oplegde aan de aanhangers van de oude Latijnse liturgie.

  De pelgrims, met een geschatte gemiddelde leeftijd van 20 jaar, waren hiervan niet onder de indruk. Al twee weken voor de bedevaart waren alle deelnemersplaatsen besproken. De logistiek voor het 100 kilometer lange deel van de Sint-Jacobsroute kon het niet meer aan. Uiteindelijk zouden er veel meer dan 20.000 pelgrims bij elkaar zijn gekomen.

  Vrijwel parallel aan de berichtgeving over de traditionalistische bedevaart, publiceerde het dagblad “La Croix” vrijdag cijfers uit een representatief onderzoek. Ze wilde weten: hoe gaat het met de 30.000 jongeren die in augustus de pelgrimstocht naar Lissabon maken voor Wereldjongerendagen? De jonge vrouwen en mannen schreven zich in via de Franse Bisschoppenconferentie en de Nieuwe Geestelijke Gemeenschappen Emmanuel, Chemin Neuf en Saint Martin. Hen werd gevraagd naar verwachtingen van de kerk, geestelijke gevoeligheden en hun kijk op seksueel misbruik in de kerk.

  Afbeelding van “vurige jonge katholieken”

  Volgens de meer liberale katholieke “La Croix” schetsen de cijfers een beeld van “vurige jonge katholieken die tegen de stroom in zwemmen”. Daarin verschilden ze van voorgaande generaties, hoewel ook de overgrote meerderheid van hen uit katholieke gezinnen kwam.

  In tegenstelling tot oudere katholieken verwachtten deze jonge gelovigen niet dat de kerk zou veranderen. “Welke rol moet ze hebben in de samenleving?”, vroeg de krant. 59 procent reageerde met: “Een baken dat de weg wijst in het donker”.
  Ruim een ​​derde van de ondervraagden meent dat seksueel misbruik in de kerk geen structurele oorzaken heeft, maar “het gevolg is van kwaadaardige persoonlijkheden die de kerk hebben verraden en hun roeping hebben verraden”. Tweederde verwerpt de wijding van vrouwen in de katholieke kerk. Daarentegen heeft meer dan de helft van de ondervraagden al serieus nagedacht over de persoonlijke kwestie van een spirituele roeping.
  Volgens het onderzoek zei 80 procent van de chauffeurs van de Wereldjongerendag dat ze elke dag een moment nemen om te bidden. 75 procent bezoekt de beurs wekelijks, 24 procent zelfs vaker. Aanbidding neemt dus een centrale plaats in in het leven van jonge praktiserende katholieken.
  Aanhangers van de ‘oude ritus’ maakten geen deel uit van het onderzoek, maar de uitkomst is toch verrassend; 38% van de ondervraagden waardeert de oude vorm van de liturgie. Twaalf procent ziet het als een zinloze stap terug,. Cijfers die waarschijnlijk de debatten op de Wereldbisschoppensynode in Rome in de herfst zullen beïnvloeden.

  lees ook: https://international.la-croix.com/news/religion/tridentine-rite-pilgrimage-in-france-draws-a-record-16-000/17885

  bron: domradio.de

  beeld: Jongeren in Parijs / © oneinchpunch ( shutterstock )

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *