Sint Pieters altaar opnieuw gewijd

Een 34-jarige man van Russisch-Poolse afkomst, beschreven als lijdend aan een ernstige vorm van depressie en verschillende psychische stoornissen, ging de Sint Pietersbasiliek binnen en begaf zich naar het hoofdaltaar, waar hij zich uitkleedde en volledig naakt op het hoofdaltaar sprong. afgezien van zijn sneakers, met een bericht met de tekst “Red kinderen van Oekraïne” op zijn rug.
Het incident gebeurde donderdag 1 juni in de late namiddag, toen de Sint-Pietersbasiliek zich voorbereidde om haar deuren te sluiten voor bezoekers en toeristen.

De Italiaanse kardinaal Mauro Gambetti, aartspriester van de basiliek, heeft zaterdag het onheiligde altaar opnieuw gewijd.

De kwestie van de terugkeer van Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn gedeporteerd, is de laatste tijd een hot topic geweest voor het Vaticaan, aangezien paus Franciscus vaak de bereidheid van de Heilige Stoel heeft uitgesproken om te helpen, en hem werd gevraagd om precies dat te doen door de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy tijdens een bezoek aan het Vaticaan. Vaticaan vorige maand.

Foto’s gemaakt door toeschouwers en gidsen die ten tijde van het incident van donderdag in de basiliek aanwezig waren, begonnen op sociale media te circuleren waarop de man, die niet schreeuwde of enige fysieke agressie vertoonde, op het marmeren altaar stond tussen drie sierlijke kandelaars die rusten onder de prachtige baldakijn ontworpen door de beroemde Italiaanse beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini.

Het incident van donderdag heeft geleid tot bezorgdheid over de veiligheid en tot twijfel over de doeltreffendheid van de veiligheidsmaatregelen van het Vaticaan, aangezien de man de tijd had om zich volledig uit te kleden en onopgemerkt op het altaar te klimmen voordat het alarm eindelijk afging. Het is de laatste in een reeks recente inbreuken op de beveiliging. .

Iets meer dan twee weken geleden werd een man gearresteerd die geestesziek bleek te zijn nadat hij met zijn auto tegen de Sint-Anna-ingang van het Vaticaan was geramd en door de kleine stadstaat reed. De bestuurder van de auto werd vastgehouden en onderging een volledige medische evaluatie voordat hij werd gestuurd voor verplichte behandeling voor psychische aandoeningen.

Een ander incident vond plaats in augustus vorig jaar, toen klimaatactivisten de Vaticaanse Musea binnengingen en hun handen vastlijmden aan de basis van het beroemde standbeeld “Laocoön en Zonen”, dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste oude werken in de Vaticaanse collectie en waarvan wordt aangenomen dateren uit de 1e eeuw.

In 2019 werd een andere man die destijds werd beschreven als psychisch gestoord, gearresteerd door de gendarmes van het Vaticaan omdat hij op het hoofdaltaar in de Sint-Pietersbasiliek was geklommen en een kandelaar op de grond had gegooid.

beeld: Vatican Media

bron: Vatican News/Crux Now

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *