Paus Franciscus keurt het verbranden van de Koran in Zweden af

In een interview met het dagblad ‘Al-Ittihad’ uit de Verenigde Arabische Emiraten, betreurt paus Franciscus de verbranding van de koran, het heiligste boek van de Islam, in Zweden, terwijl hij er bij individuen op aandringt de waarden ter harte te nemen die worden gepromoot in het document over menselijke broederschap.

“Ik voel me verontwaardigd en walg van deze acties”, zei paus Franciscus tegen Hamad Al-Kaabi, redacteur van het dagblad Al-Ittihad van de VAE , over het verbranden van pagina’s van de koran in Zweden in de afgelopen dagen. “Elk boek dat door zijn auteurs als heilig wordt beschouwd, moet worden gerespecteerd uit respect voor zijn gelovigen, en de vrijheid van meningsuiting mag nooit worden gebruikt als excuus om anderen te verachten, en om dit toe te staan, moet het worden afgewezen en veroordeeld.”

De paus, herinnerend aan zijn bezoek aan Abu Dhabi in 2019, sprak zijn waardering uit voor de inzet van de VAE en sjeik Mohamed bin Zayed voor de weg die is ingeslagen om broederschap, vrede en verdraagzaamheid te verspreiden, en riep volwassenen op om jonge mensen niet in de steek te laten als ze in de greep zijn van luchtspiegelingen en van botsingen tussen beschavingen.

Jongeren beschermen

“Naar mijn mening is de enige manier om jonge mensen te beschermen tegen negatieve berichten en verzonnen nieuws, en tegen de verleidingen van materialisme, haat en vooroordelen, niet door ze alleen te laten in deze strijd, maar door ze de nodige tools te geven als vrijheid, onderscheidingsvermogen en verantwoordelijkheid. Vrijheid, is wat een persoon onderscheidt. God heeft ons vrij geschapen, zelfs om Hem af te wijzen, vrijheid van denken en meningsuiting zijn essentieel om hen te helpen groeien en leren… We mogen nooit vervallen in de ervaring jonge mensen te behandelen als kinderen die niet in staat zijn om te kiezen en beslissingen te nemen, ze zijn het heden en in hen investeren betekent continuïteit garanderen en daarbij moeten we altijd de gouden regel volgen om anderen aan te doen wat je zou graag met je gedaan willen worden.”

In antwoord op een vraag over het document over menselijke broederschap,(Fratelli Tutti) zegt de paus dat hij het altijd geeft aan de delegaties die hij in het Vaticaan ontvangt ‘omdat ik geloof dat het een belangrijke tekst is, niet alleen voor de dialoog tussen religies, maar voor vreedzaam samenleven tussen alle mensen.
Er zal een beschaving van broederschap zijn of die van vijandschap, of we bouwen samen aan de toekomst of er zal geen toekomst zijn.’

Behoefte aan bouwers van vrede

Paus Franciscus zei blij te zijn met de aanvaarding door de wereldgemeenschap van de boodschap en doelstellingen van het document. ‘Menselijke broederschap is het tegengif dat de wereld nodig heeft om te genezen van het gif van deze wonden. De toekomst van interreligieuze samenwerking is gebaseerd op het principe van wederkerigheid, respect voor de ander en waarheid. Onze taak “is het om de religieuze zin om te zetten in samenwerking, in broederschap, in concrete goede werken. Vandaag hebben we bouwers van vrede nodig, geen wapenmakers; vredestichters in plaats van aanstichters van conflicten; brandweerlieden, geen brandstichters; we hebben pleitbezorgers van verzoening nodig, geen mensen die met vernietiging dreigen’.”

Concrete toezeggingen

Wat de concrete toezeggingen in dit verband betreft, moedigt de paus de liefdadigheidsinitiatieven aan die zijn gelanceerd na de publicatie van het document. “Het is gemakkelijk”, zei de paus, “om over broederschap te praten, maar de ware maatstaf van broederschap is wat we feitelijk doen op een concrete manier om mijn broeders en zusters in de mensheid te helpen, te ondersteunen, te koesteren en te verwelkomen. Elk goed moet van nature voor iedereen zijn, zonder onderscheid. Als ik alleen goed doe aan degenen die denken of geloven zoals ik, dan is mijn goed hypocrisie, want goed kent geen discriminatie of uitsluiting.”

Met betrekking tot de toename van terroristische dreigingen reageerde paus Franciscus in de woorden van het document en veroordeelde hij “alle praktijken die het leven bedreigen, zoals genocide, terroristische daden, gedwongen ontheemding, handel in menselijke organen, abortus en euthanasie, en beleid dat al deze zaken ondersteunt”. .”

Abrahamitisch Huis in Abu Dhabi

De paus sprak zijn waardering uit voor het Abrahamitische Huis in Abu Dhabi, de ruimte bestaande uit een aan Sint-Franciscus gewijde kerk, een moskee en een synagoge, gecreëerd om het principe van menselijke broederschap te verwezenlijken.
De Heilige Vader onderstreepte de noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu en deed een beroep: “De enige effectieve manier om deze crisis aan te pakken, is door realistische oplossingen te vinden voor de echte problemen van de ecologische crisis. We moeten verklaringen omzetten in daden voordat het te laat is.”

bron: Vatican News
Beeld: onbekende bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *