81 jaar geleden vermoordden de nazi’s Edith Stein in Auschwitz

Jodin, christen, filosoof, heilige

De heilige Edith Stein is een van de patronessen van Europa. Ze werd geboren in een joods gezin, besloot later als christen te worden gedoopt, raakte betrokken bij de filosofie van Edmund Husserl, trad in de de Karmelietessen en werd uiteindelijk vermoord door de nazi’s in Auschwitz. Dat gebeurde 80 jaar geleden, op 9 augustus 1942.

Beschermvrouwe van Europa

Paus Johannes Paulus II verklaarde Teresia Benedicta van het Kruis – haar kloosternaam – in 1987 zalig en in 1998 heilig. Bij de zaligverklaring in Keulen noemde hij Stein, die uit Breslau (Wroclaw) kwam, een “uitstekende dochter van Israël en tegelijkertijd een dochter van Karmel”. Ze is ook een persoonlijkheid “die een dramatische synthese van onze eeuw combineert in haar rijke leven”.

Dit leven was inderdaad rijk: in geloof, in spiritualiteit, in filosofie. En ook in de overtuigingen. Pastor Lutz Nehk, commissaris voor herinneringscultuur en herdenkingsplaatswerk in het aartsbisdom Berlijn, erkende dit ooit tegenover het persbureau KNA met het oog op vrouwen die stierven vanwege hun verzet tegen de nazi’s en grotendeels onbekend bleven.

“Dit is een gebied dat eigenlijk verwaarloosd werd door de kerk. Eerst werden de mannen opgemerkt en daarna de vrouwen. Ze werden niet helemaal geheim gehouden, maar er werd te weinig aandacht aan besteed”, zegt Nehk. Stein, die vanwege haar joodse roots werd vervolgd en stierf in een concentratiekamp, ​​vormt een uitzondering.

Vandaag ook een rolmodel

Dat Stein vandaag de dag nog steeds een rolmodel kan zijn, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat talloze scholen en stichtingen haar naam dragen. Het Centrum voor Dialoog en Gebed nabij het Auschwitz-Birkenau Memorial in Oswiecim riep in 2021 op om video’s in te dienen voor de herdenkingsdag op 9 augustus.

Manfred Deselaers, minister van Buitenlandse Zaken van de Duitse Bisschoppenconferentie in het centrum, zei destijds tegen de KNA: “Velen benadrukken dat Edith Stein een rolmodel is met haar consequente zoektocht naar waarheid, met haar moed om leugens te weerleggen, met haar heldere kijk op van de werkelijkheid, met haar openheid voor de anderen. Europa maakt de Russische oorlog tegen Oekraïne mee, die ons allemaal diep heeft geschokt. Daarom wenden we ons tot de Patrones van Europa en vragen haar om hulp”, luidt de website van het centrum.

Stein werd op 12 oktober 1891 geboren als jongste van elf kinderen in een joods gezin. Haar vader stierf jong en haar moeder zorgde sindsdien voor de houthandel van de familie. Soms beschreef Stein zichzelf als een atheïst. Na het behalen van haar middelbare school wijdde ze zich aan de Duitse studies, geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Breslau. Later ging ze naar Göttingen om de fenomenoloog Edmund Husserl te zien, bij wie ze in 1917 promoveerde in Freiburg nadat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in een militair hospitaal had gediend.

Verder kwam het echter niet, want als vrouw had ze geen uitzicht op een habilitatie. Na haar positie in Freiburg verbleef Stein op verschillende plaatsen, schreef en gaf les. In 1921 gebeurde er iets dat, zoals vele anderen, baanbrekend was voor Stein: ze las de autobiografie van St. Teresa van Avila en besloot: “Dat is de waarheid.”

doop en martelaarschap

Op nieuwjaarsdag 1922 werd zij gedoopt. Vier jaar geleden prees paus Franciscus Stein, die in 1933 het karmelietenklooster in Keulen onder de naam Teresia Benedicta van het Kruis binnentrad, als een vrouw die consequent naar God had gezocht met eerlijkheid en liefde. Hij noemde haar een “martelaar voor haar joodse volk en de christen”.

In april 1933 nam Stein contact op met paus Pius XI. tevergeefs. Zij verzocht hem commentaar te leveren op de haatzaaiende uitlatingen tegen joden in Duitsland. De nazi-jodenhaat barstte meer en meer los, en in het jaar van de novemberpogroms in 1938 moest Stein, de bekeerling, vluchten. Ze vond onderdak in Karmel in Echt, Nederland, waar ook haar bekeerde zus Rosa diende. Ze werden begin augustus 1942 opgepakt – waarschijnlijk als onderdeel van een wraakactie voor een protestbrief van Nederlandse katholieke bisschoppen tegen de activiteiten van de nationaal-socialisten.

Op 9 augustus stierven Edith en Rosa Stein in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Edith Stein zou vooraf tegen haar zus hebben gezegd: “Kom op, laten we gaan voor onze mensen.”

zie ook: www.karmel.nl/edith-stein.nl

bron: Domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *