Moderne exodusverhalen

door  PETER VAN DAEL SJ   in Igniswebmagazine

Uittochten zijn van alle tijden, op weg naar een beloftevol land. Een tentoonstelling in een voormaling klooster in Maarssen vertonen 29 kunstenaar ‘hun’ Exodus.

In het najaar van 2022 organiseerden het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh in Maarssen een open oproep aan kunstenaars om het Bijbelboek Exodus te verbeelden. De uittocht uit Egypte op weg naar het beloofde land als een urgent verhaal dat ook gaat over de verwerking van het slavernijverleden, vluchtelingen, milieuproblematiek, consumentisme, ongelijke behandeling van het mannelijke en het vrouwelijke en het eigen spirituele pad.

Het Bijbels Museum, tot juli 2020 gevestigd aan de Herengracht te Amsterdam, maakt sindsdien reizende tentoonstellingen rond Bijbelse verhalen en thema’s. Doornburgh is een zeventiende eeuwse buitenplaats aan de Vecht in Maarssen, dat in 1957 in bezit kwam van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. In 1966 bouwden zij op het terrein een eigen klooster overeenkomstig de principes van Dom Hans van der Laan. In 2017 verlieten de zusters Doornburgh, dat werd getransformeerd tot een plaats voor kunst en wetenschap. In het kloostergebouw, een rijksmonument, worden door de Stichting Buitenplaats Doornburgh tentoonstellingen georganiseerd.

De open oproep leverde 300 inzendingen op, waarvan 60 werken werden geselecteerd voor een online tentoonstelling (www.exodus.nu). 

lees het volledige artikel op Igniswebmagazine

beeld: Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg (foto Lize Kraan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *