Migratiecrisis, visie van Franciscus

Tijdens een toespraak tot rectoren van Latijns-Amerikaanse universiteiten ging de paus opnieuw in op de migratiecrisis.

Een menselijk en christelijk antwoord op de migratiecrisis

“Het migratiedrama in Europa vandaag de dag is uiterst ernstig, uiterst ernstig. Dit drama kan niet worden opgelost alleen door een samenleving die hulp biedt, nee. Het is een kwestie van menselijkheid en een kwestie die christenen ter harte gaat….”

“Ik vraag u,” zei de paus tegen de rectoren, “uit respect voor lijdende mensen, om deze kwestie op uw universiteiten aan te pakken, rekening houdend met de fundamentele menselijke waarden die hier in het geding zijn. Dus samengevat zeg ik dit tegen u: migranten moeten worden verwelkomd, begeleid, gepromoot en geïntegreerd. Als we er niet in slagen de migrant te integreren, falen we”.

“Ik wil dit allemaal over migranten zeggen, omdat het probleem van migranten mij nauw aan het hart ligt”, zei de paus opnieuw. Hij vervolgde met te zeggen dat “het crimineel is wat er vandaag de dag hier in Europa wordt gedaan, deze mensen terugsturen, het is crimineel. En ik wil geen eufemismen gebruiken, ik zeg het zoals het is.”

 De drie menselijke talen: hoofd, hart en handen

Tot slot wees de paus er op dat universiteiten niet alleen maar ‘dingen moet leren, ze moeten jongens en meisjes trainen in de drie menselijke talen: die van het hoofd, die van het hart en die van de handen. “Zodat ze leren denken wat ze voelen en wat ze doen, te voelen wat ze doen en wat ze denken, en te doen wat ze voelen en wat ze denken. Wees creatief met het oog op de werkelijkheid en uitdagingen van onze tijd en durf opvoeders te zijn en niet alleen aandragers van informatie.”

bron: Vatican News

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *