De titel van de komende exhortatie van paus Franciscus zal ‘Laudate Deum’ zijn. Dit onthulde de pau tijdens een toespraak tot rectoren van Latijns-Amerikaanse universiteiten. In sterke bewoordingen waarschuwde voor een wegwerpcultuur. (Waarschijnlijk gaf de paus al een voorproefje van zijn nieuwe exhortatie. (red.)
“Er is een wegwerpcultuur die altijd voortduurt, er is een gebrek aan onderwijs om de dingen die overblijven te gebruiken, om ze te recyclen en ze te vervangen in de orde van het gemeenschappelijke. gebruik van dingen. En deze wegwerpcultuur heeft ook gevolgen voor de natuur. …… De mensheid raakt vermoeid door dit verbruiken en moet terugkeren naar een goed gebruik van de natuur. En hoe we de natuur gebruiken? een woord dat misschien vreemd klinkt , zou ik zeggen: dialoog met de natuur, dialoog.”
Netwerken van bewustzijn
Daartoe drong de paus er bij universiteiten op aan om netwerken van bewustzijn te creëren. “En op dit punt gebruikt u een heel mooi woord (thema van de bijeenkomst van rectoren, red.) hoop organiseren….. de jeugd van vandaag heeft het recht heeft op een evenwichtige kosmos en zij hebben het recht om te hopen en wij moeten hen helpen deze hoop te organiseren, om vanaf dit moment zeer serieuze beslissingen te nemen.”
De natuur is voor iedereen
Paus Franciscus sprak ook over een ‘regeneratieve cultuur’ ….. ten dienste van de ontwikkeling van iedereen. Teveel is de huidige cultuur er een van onteigening, we hebben allemaal het recht op het gebruik van de natuur, op heerschappij over de natuur om haar te laten groeien en te gebruiken voor het algemeen welzijn.
De Heilige Vader hekelde ook het proces van degradatie dat de mensheid doormaakt.
“Er is een proces van aantasting van het milieu, die leidt naar de bodem van het ravijn, d.i. een degradatie van de levensomstandigheden, degradatie van de waarden die deze levensomstandigheden rechtvaardigen,. En hij legde uit dat ‘ongelijkheid’ ook ‘duidelijk blijkt uit het gebrek aan toegang tot basisbehoeften, en dat hieruit al die visies voortkomen die… vrouwen, inheemse volkeren, Afrikanen, mensen met minder capaciteiten maken. “
Eén van de vormen van degradatie en ongelijkheid, zo stelde Franciscus aan de kaak, is het ‘extractivisme’, dat wil zeggen het uitputten van natuurlijke hulpbronnen. ‘Als dit extractivistische model doorgaat en bij mensen binnendringt,’ benadrukte hij, ‘haal ik daarmee de waardigheid van mensen eruit, en hiervan is nu sprake. Een geologisch extractivistisch model, … gaat altijd gepaard met het menselijke extractivistisch model, de waardigheid van de persoon wordt eruit gehaald, mensen worden tot slaaf gemaakt met een ander woord gezegd….”
bron: Vatican News