Afschaffing fossiele subsidies kost kerken geld

verlies kan oplopen tot tienduizenden euro’s

Het afschaffen van ‘fossiele subsidies’, waar klimaatdemonstranten dagelijks de A12 voor blokkeren, heeft flinke financiële gevolgen voor kerken.
Een gat in de begroting van gemiddeld 2500 euro per kerkgebouw per jaar, maar met uitschieters tot wel 20.000 euro voor monumentale kerken. Zoveel kan het lokale kerkgemeenschappen kosten als daadwerkelijk alle fossiele subsidies worden afgeschaft. Want niet alleen de industrie, ook kerken en goede doelen profiteren hiervan mee.

door Eduard Sloot en Annelies Buit in het Nederlands Dagblad

Kerken kunnen namelijk 50 procent van de energiebelasting die zij betalen op elektra en gas terugvragen bij de Belastingdienst. Ook goede doelen en dorpshuizen kunnen gebruikmaken van die regeling: in totaal krijgen zij 32 miljoen euro belastingvoordeel, blijkt uit een tabel in de dinsdag verschenen Miljoenennota. Daarvan is ruim 10 miljoen euro bestemd voor instellingen van ‘levensbeschouwelijke of religieuze aard’, laat het ministerie van Financiën desgevraagd weten.

Het afschaffen van de tegemoetkoming kan een kerk ‘een paar honderd euro tot zelfs tienduizenden euro’s’ per jaar kosten, verwacht directeur Joost Schelling van de vereniging van kerkrentmeesters in de Protestantse Kerk. Kerken worstelen nu al met de financiën, zegt hij. ‘In een krimpende kerk met een terugloop van financiën is elke tegenvaller er eentje te veel.’

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: https://www.fluvius.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *