Berlijn steunt Sant’Egidio

26 september 2023 

Meloni geïrriteerd

De katholieke gemeenschap van Sant’Egidio is een van de hulporganisaties in Italië die financiering ontvangt van de Duitse federale overheid. Het geld is bedoeld voor de integratie van reguliere migranten in Italië.
Dit vertelde het hoofd van de gemeenschap, Marco Impagliazzo, aan het dagblad “La Repubblica” (dinsdag) in Rome. Het gaat om een ​​eenmalige uitkering van 420.000 euro.

Subsidies van Duitsland aan niet-gouvernementele organisaties die in Italië actief zijn, hadden eerder tot discussie geleid. Maandag diende premier Giorgia Meloni in een brief een klacht in bij bondskanselier Olaf Scholz (SPD). 
Premoer Meloni was ‘verbaasd’ toen ze hoorde dat de federale regering, zonder coördinatie met Italië, niet-gouvernementele organisaties steunde ‘die zich bezighouden met de opvang van illegale migranten op Italiaans grondgebied en met reddingsoperaties in de Middellandse Zee’, schreef de voorzitter van de post. -fascistische partij Fratelli d’Italia.

Sant’Egidio gebruikt het geld voor de integratie van migranten

Sant’Egidio gebruikt het geld uit Duitsland voor de integratie van reguliere migranten in Italië, bijvoorbeeld voor huisvesting en taalcursussen, benadrukte Impagliazzo. Voor deze taak ontvangt de organisatie ook financiering van de Italiaanse staat. Sant’Egidio onderhield al relaties met de federale regering onder bondskanselier Helmut Kohl (1982-1998) en bondskanselier Angela Merkel (2005-2021, beiden CDU). Het geld ging destijds onder meer naar anti-AIDS-programma’s in Afrika.

“Het besluit van de Bondsdag is al enige tijd geleden genomen”

De kern van het geschil tussen Rome en Berlijn is een financiële toezegging van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan hulporganisaties die vluchtelingen te land en ter zee ondersteunen. “Dit besluit van de Bondsdag is enige tijd geleden genomen”, legde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn uit. “Onze Italiaanse partners waren daar destijds al over geïnformeerd.” Het kostte enige tijd om de organisaties te selecteren. Dit is nu gebeurd.

De Italiaanse regering staat onder druk vanwege het grote aantal vluchtelingen. In het lopende jaar zijn ongeveer 133.000 mensen de Middellandse Zee overgestoken, bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar (ongeveer 70.000).

De EU en Italië willen migratie krachtiger bestrijden

De EU en Italië hebben een tienpuntenplan gepresenteerd om de migratie over de Middellandse Zee te bestrijden. De stijgende cijfers zijn een Europese uitdaging die Europese oplossingen vereist, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie tijdens een gezamenlijk bezoek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni aan het Italiaanse eiland Lampedusa. Het plan moet een gecoördineerd antwoord zijn van de Italiaanse en Europese autoriteiten.

bron: domradio

Symbolische Europese grens met een gesloten deur naar Europa / © Hieronymus Ukkel (shutterstock)
Symbolische Europese grens met een gesloten deur naar Europa/ © Hieronymus Ukkel ( shutterstock )

Lees ook ons bericht “Hoe migratie echt werkt”.

beeld: sant’egidio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *