Nathalie Becquart (54) is misschien wel de machtigste vrouw binnen het Vaticaan

Nog even en in Rome begint de bisschoppensynode over de toekomst van de katholieke kerk. Voor het eerst zit een vrouw in het organiserend comité. Maar verwacht vooral niet te veel van mij, zegt Nathalie Becquart.
Waarschijnlijk is ze op dit moment de machtigste vrouw in het Vaticaan, maar dat zou je niet zeggen als je naar haar functieomschrijving kijkt. Officieel is zuster Nathalie Becquart ondersecretaris van de bisschoppensynode. Dat is een overlegorgaan van de paus en alle bisschoppen dat eens in de zoveel jaar een zitting heeft.

door Stijn Fens in Trouw

Tot voor 25 jaar geleden werden vrouwen in het Vaticaan vooral ingezet om geestelijken te ondersteunen, aan de telefoon en bij het kopieerapparaat.

Ook de bisschoppensynode was lang een bolwerk van mannen. Gewijde mannen om precies te zijn, met een boord om. Maar daar heeft paus Franciscus een einde aangemaakt. Er zitten barsten in het glazen plafond van het Vaticaan. Vrouwen mogen niet alleen meepraten op de eerstvolgende bisschoppensynode, maar ook meestemmen. En de Franse religieuze Nathalie Becquart (54) maakt deel uit van het organiserend comité. Een unicum.

Mannenmaatschappij

“Ik voel mij geen koploper. Het gaat niet om mij”, zegt Becquart in een van de spreekkamers van het Secretariaat van de Bisschoppensynode dat gevestigd is in een groot en goed gekoeld gebouw dichtbij het Vaticaan. “Ik begrijp natuurlijk wel hoe belangrijk het is voor vrouwen over de hele wereld om te merken dat in het Vaticaan tegenwoordig niet alleen kardinalen en bisschoppen het voor het zeggen hebben, maar ook vrouwen.”

Ze neemt een slok water. “Natuurlijk voel ik ook weerstand om mij heen. We zitten hier allemaal in een leerproces. Het is niet altijd gemakkelijk, echt een uitdaging. Het Vaticaan was inderdaad eeuwenlang een hiërarchisch geleide mannenmaatschappij. Deze paus is bezig dat te veranderen. Maar dat is niet alles. Ik ben niet alleen een vrouw, maar kom ook nog eens niet uit Italië. De kerk is bezig te veranderen. Dat staat vast.”

Los van het feit dat vrouwen nu echt mogen meedoen aan de synode, is ook op een andere manier te zien dat de rooms-katholieke kerk aan het veranderen is. De aanloop naar deze belangrijkste kerkvergadering in zestig jaar is uniek te noemen.

lees het volledige artikel in Trouw

beeld: platform X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *