Voorzitter Duitse bisschoppen: “inhumane of antidemocratische standpunten onaanvaardbaar”

Bätzing vindt betrokkenheid van de kerk bij de rechtse AfD (Alternative für Deutschland) problematisch

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, noemt het “problematisch om betrokken te raken bij de AfD en tegelijkertijd een taak in de kerk uit te voeren”. 
De krant “Bild” (zondag, online) citeert de Limburgse bisschop die zegt dat dit niet past bij de christelijke visie op de mensheid en de kerk onbetrouwbaar zou kunnen maken. ““De kerk moet inhumane of antidemocratische standpunten eenvoudigweg altijd als onaanvaardbaar en ondraaglijk bestempelen.”

Vertegenwoordigers van de kerk bespreken hoe ze met de AfD moeten omgaan

Al geruime tijd spreken prominente stemmen in de katholieke kerk zich uit over de manier waarop met de AfD moet worden omgegaan. In augustus herhaalde de voorzitter van het Centraal Comité van Duitse katholieken, Irme Stetter-Karp, haar verzoek om AfD-leden uit te sluiten van electieve kerkelijke functies. “Mijn standpunt is duidelijk: iedereen die lid is van de AfD mag geen enkele macht hebben in de kerk.” De houding van de partij is een “houding van vernietiging”.

Volgens bisschop Meier drijft uitsluiting mensen alleen maar tot het uiterste

Bisschop Bertram Meier uit Augsburg wil daarentegen AfD-leden niet uitsluiten van posities in de katholieke kerk, zoals lector.
“Partijlidmaatschap alleen is geen criterium om mensen uit te sluiten”, zei Meier onlangs. “Als we mensen zouden gaan uitsluiten, zouden we ze nog meer in een extreme hoek duwen.”
In dergelijke gevallen is het meer een kwestie van het zoeken naar een gesprek. Voor katholieken is het echter belangrijk om de politieke krachten te versterken die de mensheid, verzoening, vrede en sociale rechtvaardigheid vertegenwoordigen.

bron: domradio.de

beeld: bistum Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *