Washington_National_Cathedral_in_Washington,_D.C..jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16015278
door Wim Houtman in het Nederlands Dagblad
In de afgelopen 25 jaar is het kerkbezoek in de Verenigde Staten met 15 procent gedaald. Gaat Amerika Nederland achterna? ‘Ja en nee. Maar de overeenkomst is: als de kerk je niet meer zoveel zegt, haak je af.’ ‘Als het regent in Amerika, druppelt het in Europa’, wordt weleens gezegd. Rock & roll, fastfood, worshipmuziek, schommelingen op de beurs, marktwerking in zorg en onderwijs, trumpisme – van alle trends die in Amerika beginnen, krijgen wij uiteindelijk ook wat mee.
Is het nu een keer andersom? Er heeft de afgelopen decennia in West-Europa een storm gewoed, waarvan het staartje – eindelijk – ook de Verenigde Staten lijkt te bereiken.
‘Religious America, Secular Europe?, zoals een boek uit 2008 heette: dat was jarenlang het beeld’, zegt godsdienstsocioloog Johan Roeland. ‘In Europa lopen de kerken leeg, maar Amerika is door en door religieus. En blijft dat ook. Maar nu is ook daar een verandering gaande.’
In de afgelopen 25 jaar is het kerkbezoek met 15 procent teruggelopen. Dat zijn veertig miljoen Amerikanen die niet meer naar de kerk gaan, schrijven voorgangers Jim Davis en Michael Graham in een nieuw boek.
En wat ook in christelijk Nederland herkenbaar is: je hoeft niet je geloof kwijt te zijn. Er zijn ook mensen die op zondagochtend wat anders gaan doen omdat ze het gewoon een beetje gehad hebben met de kerk, voor wie die vaste gewoonte niet meer past bij hun leefpatroon.
een omgekeerde opwekking
Het boek van Davis en Graham – voorgangers van een protestantse megakerk in Orlando, in de staat Florida – heeft als titel The Great Dechurching – de grote ontkerkelijking. Dat is een woordspeling op de Great Awakening, de grote opwekking.