Jonge christenen uit vele kerken bidden samen met Taizé om de heilige Geest voor Rooms-Katholieke Kerk

broeder Matthew (Andrew Thorpe) (l) is de nieuwe prior van Taizé, naast hem de aftredende prior Alois (Löser).

Door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad
Duizenden jongeren uit orthodoxe, protestantse en evangelische kerken zullen op 30 september de rooms-katholieke bisschoppensynode ‘aan de Heilige Geest toevertrouwen’. Onder de aanwezigen in Rome zijn de Utrechtse oud-katholieke aartsbisschop Bernd Wallet, de patriarch van Constantinopel en leiders van orthodoxe, protestantse en pinksterkerken.

VATICAANSTAD

Een droom van broeder Alois van Taizé wordt werkelijkheid. De prior van de oecumenische gemeenschap verwoordde die op 8 oktober 2021, toen paus Franciscus de driejarige synode over de vernieuwing van de Rooms-Katholieke Kerk aankondigde. Broeder Alois droomde toen in het Vaticaan hardop dat gelovigen en leiders van andere christelijke kerken met een oecumenisch gebed betrokken werden bij het historische vernieuwingsproces dat paus Franciscus op dat moment lanceerde. 
Paus Franciscus pakte die handschoen op. Voor het eerst in de geschiedenis zullen christelijke kerken in zo’n groot verband samen bidden voor de vernieuwing van een andere christelijke kerk die hen daartoe uitnodigt. 

LEES OOK De prior van Taizé over zijn initiatief: ‘De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed’

Deze vernieuwing heet ‘synodaliteit’. Daarmee bedoelt de Katholieke Kerk de actieve inbreng en inspraak van alle gelovigen in het kerkelijk leven. De synode gaat op 4 oktober de beslissende fase in met een ‘bisschoppensynode’ in twee sessies – een in 2023 en de tweede in oktober 2024.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: kloostermagazine.nl/MarijaPoklukar Taize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *