Het Vaticaan maakt onderscheid tussen ‘Israël’ en ‘Jodendom’: kunstmatig, maar werkbaar

ANALYSE door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

 In het Israëlisch-Palestijnse conflict ziet het Vaticaan zich genoodzaakt ‘met twee woorden’ te spreken. Zowel de joods-katholieke dialoog als de Palestijnse katholieken verdienen bescherming. De oplossing vindt Rome in het onderscheid tussen Israël en het jodendom – kunstmatig, maar werkbaar.

Afgelopen week was de Israëlische ambassadeur bij de Heilige Stoel boos op de paus. En op de kerkleiders in het Heilig Land die een gezamenlijke verklaring hadden afgegeven over de aanvallen van Hamas. Te voorzichtig, vond de ambassadeur. Maar paus Franciscus wil ruimte hebben om zowel de aanvallen van Hamas te veroordelen als te wijzen op de penibele situatie van vele Palestijnen. Om ‘met twee woorden’ te kunnen spreken maakt men in het Vaticaan een redelijk consequent onderscheid tussen ‘Israël’ als politieke categorie en het jodendom als religieuze categorie. 

In haar verhouding met het jodendom heeft de Rooms-Katholieke Kerk van ver moeten komen. De grote omslag gebeurde tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).

lees het volledige artikel

beeld: THE IMW POST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *