Duitse historicus ziet sociale gevolgen van kerkverlating

‘Het verandert de samenleving compleet’

De historicus Hedwig Richter waarschuwt voor het onderschatten van de sociale gevolgen van de afname van de kerkelijke loyaliteit in Duitsland. Net als de klimaatverandering is dit een ‘sluipend keerpunt’.

Ook al is de geleidelijke daling van het kerklidmaatschap nauwelijks verrassend, toch moet het voor iedereen duidelijk zijn hoe dramatisch dit is. “Het verandert de samenleving compleet”, zei de professor aan de Universiteit van de Bundeswehr in München maandag op een conferentie over het huidige kerklidmaatschapsonderzoek in Berlijn.

Bijna de helft van de kerkleden doet vrijwilligerswerk

De historicus wijst op een gedetailleerd resultaat van het meest recente lidmaatschapsonderzoek van de kerk, waaruit blijkt dat bijna de helft van de kerkleden vrijwilligerswerk doet. Onder de niet-kerkelijken is dit bijna een derde. Dit is ook relevant voor de democratie, aldus Richter. De ‘vette jaren’ zijn voorbij, voor de democratie en voor de kerk, zegt Richter.

Sinds 1972 laat de Protestantse Kerk in Duitsland (EKD) ongeveer elke tien jaar enquêtes over het kerklidmaatschap uitvoeren. De sociologische studie van religie is bedoeld om informatie te verschaffen over religiositeit, religieuze praktijk en houding ten opzichte van de kerk van mensen in Duitsland.

Voor de onlangs gepresenteerde zesde editie van het onderzoek werden ruim 5.000 mensen ondervraagd. Een centrale bevinding van het onderzoek is dat niet alleen de kerkelijke banden, maar ook de religiositeit in de samenleving aanzienlijk afnemen.

bron: domradio.de

Lees ook: de kerkverlaters, waar gaan ze heen? uit igniswebmagazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *