Het Vaticaan steunt de toelating van ongehuwde moeders tot de sacramenten

Geen obstakel voor de toegang tot de Eucharistie

Katholieke priesters en leiders van een geloofsgemeenschap mogen ongehuwde jonge moeders niet uitsluiten van het ontvangen van de communie. Het dicasterie van de Geloofsleer van het Vaticaan heeft dit nu nadrukkelijk in een brief geëist.

In een brief van afgelopen donderdag zegt kardinaal Victor Fernandez, “dat de pastoraal verantwoordelijken duidelijk moeten maken dat het moederschap van een ongehuwde jonge vrouw geen obstakel is voor het ontvangen van de communie.”

Respect voor het leven van het kind

Na de biecht kan zij, zoals alle gelovigen, de communie ontvangen. De gemeenschappen moeten haar respecteren omdat ze voor het leven van haar kind heeft gekozen.
In zijn door paus Franciscus goedgekeurde brief verwees Fernandez uitdrukkelijk naar een toespraak van destijds de Argentijnse aartsbisschop Jorge Mario Bergoglio. Een jaar vóór zijn verkiezing tot paus in Buenos Aires: zeri hij ‘Er zijn priesters die de kinderen van alleenstaande moeders niet dopen omdat ze niet in een heilig huwelijk zijn verwekt. Dit zijn de hypocrieten van vandaag (…) die het volk van God van de verlossing afhouden.”

Verwijzing naar “moeilijke situaties”

Tegelijkertijd erkende Fernandez in zijn brief dat er “moeilijke situaties” waren. Er was bijvoorbeeld een situatie waarin de jonge moeders door middel van prostitutie in hun levensonderhoud probeerden te voorzien. In dergelijke gevallen moet een gemeenschap er alles aan doen om dit überhaupt te voorkomen, in plaats van de getroffenen te veroordelen.

De brief van Fernandez is gericht aan bisschop Ramon Alfredo de la Cruz in de Dominicaanse Republiek, waar veel minderjarige prostituees met kinderen zijn. Op 24 oktober vroeg de bisschop het Vaticaan per e-mail wat te doen als jonge alleenstaande moeders niet tge communie durfden te gaan, omdat ze bang waren voor de strengheid van de geestelijkheid en de leiders in de gemeenschap.

Vragen uit verschillende landen

De paus zelf heeft soortgelijke verzoeken uit verschillende landen ontvangen, schrijft Fernandez. Het is een feit dat priesters, maar ook parochianen, ongehuwde jonge moeders herhaaldelijk verhinderen de sacramenten te ontvangen. “Het is uw taak ervoor te zorgen dat dergelijk gedrag niet voorkomt in uw plaatselijke kerk”, waren de laatste woorden van de prefect van het Dicasterie van het Geloof in zijn brief aan de bisschop op het Caribische eiland.

bron: Vatican News

beeld: https://rkvlietstreek.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *