Vijf en een half jaar gevangenisstraf voor kardinaal Becciu

Fraude en verduistering

De Italiaanse kardinaal Angelo Becciu is in het Vaticaan veroordeeld tot vijfenhalf jaar gevangenisstraf en een boete wegens fraude en verduistering. Het Vaticaanse Strafhof maakte het vonnis zaterdagmiddag bekend.

In het grote financiële proces rond twijfelachtige miljoenentransacties werd een kardinaal voor het eerst in de geschiedenis van de katholieke kerk door een rechtbank in het Vaticaan tot gevangenisstraf veroordeeld.
De Vaticaanse rechtbank heeft de Italiaanse kardinaal Angelo Becciu zaterdag een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden opgelegd wegens zijn betrokkenheid bij een geldverliezend vastgoedschandaal. Nooit eerder was een Curie-kardinaal door een Vaticaanse rechtbank tot gevangenisstraf veroordeeld. De advocaten van Becciu kondigden aan in beroep te gaan tegen het vonnis.
De Vaticaanse aanklager Alessandro Diddi eiste oorspronkelijk een gevangenisstraf van zeven jaar en drie maanden en een hoge boete tegen de 75-jarige Becciu. Negen andere mensen werden met hem beschuldigd.

Procedure voor de eerste keer

Het strafproces is een van de grootste tot nu toe in het Vaticaan. Voor het eerst verscheen een kardinaal als beklaagde voor de rechtbank. Het proces, dat al meer dan twee jaar aan de gang is, ging in wezen over de verliesgevende aankoop van een luxe pand in de Londense wijk Chelsea door het Vaticaanse Staatssecretariaat, waar Becciu jarenlang een belangrijk afdelingshoofd was. De deal ging mis omdat het Vaticaan meer geld investeerde dan gepland. Uiteindelijk was er een verlies in de driecijferige miljoenenreeks.
Ondertussen bracht het onderzoek naar de twijfelachtige miljoenenovereenkomst in Londen nog meer oneerlijke praktijken en machinaties binnen het Vaticaan aan het licht. De wetshandhavers van het Vaticaan beschuldigden de Italiaanse geestelijke en negen andere beklaagden van onder meer afpersing, het witwassen van geld, fraude, corruptie, verduistering en ambtsmisbruik.

Bron: domradio/vatican news

beeld: paus Franciscus en Becciu, archief Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *