Kerkelijke uitvaart voor je huisdier? Goed idee!

Je overleden huisdier een heuse uitvaart geven: het gebeurt steeds vaker. Ook een kerkelijke plechtigheid is nu mogelijk. Twee theologen over onze omgang met dieren.

door Wilfred van de Poll in dagblad Trouw

‘Honden en katten krijgen steeds vaker een afscheid dat niet onderdoet voor dat van hun baasjes later’, berichtte Trouw vorige week. In het Duitse Albstadt kun je een huisdier nu ook een kerkelijke uitvaart geven. Niet iedereen is daar blij mee. Stephan Burger, aartsbisschop van Freiburg, is tegen: “We moeten dieren niet vermenselijken.”

“Ik vind het juist een positieve ontwikkeling”, zegt Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis in Tilburg en Rotterdam en lid van de Pauselijke Theologische Academie. “In de katholieke kerk bestaat al eeuwen de gewoonte om op 4 oktober, de feestdag van Sint Franciscus, levende dieren te zegenen. Het betreft dan meestal huisdieren, die een naam hebben en waar de eigenaars ook werkelijk een band mee hebben.”

Lees het volledige artikel in Trouw

beeld: https://rememberme.nl

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/een-kerkelijke-uitvaart-voor-je-huisdier-goed-idee~b874b5ee/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *