Misbruik melden in Nederlandse Katholieke Kerk moeilijk, regels strenger dan die van het Vaticaan

door Aaldert van Soest en Sanne Gerrits in het ND

Slachtoffers die misbruik willen melden in de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk, moeten dat binnen twee jaar doen. Anders kan er geen procedure volgen. De kerk legt daarmee regels van het Vaticaan naast zich neer, blijkt uit onderzoek van Nederlands Dagblad. Ook Slachtofferhulp is kritisch.

Slachtoffers kunnen misbruik binnen de Katholieke Kerk melden bij het R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag. Maar volgens de reglementen van dit meldpunt moeten zij dat binnen twee jaar na het misbruik doen. ‘Dat is niet in overeenstemming met het rooms-katholieke kerkelijk recht’, zegt Astrid Kaptijn. Zij is hoogleraar kerkelijk recht en lid van de Franse kerkelijk misbruikcommissie. ‘In 2001 is die meldingstermijn voor minderjarigen door het Vaticaan al verlengd van vijf naar tien jaar en in 2010 naar twintig jaar. Die termijn begint pas te lopen vanaf het moment dat iemand zijn achttiende levensjaar heeft bereikt.’ Voor volwassenen geldt een Vaticaanse meldingstermijn van zeven jaar.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *