Paus waarschuwt medewerkers voor angst en starheid.

Leden van de Curie luisteren naar de paus |

‘Houd op met rondjes draaien en regeltjes toepassen’ |

 In zijn jaarlijkse toespraak tot de Romeinse Curie voor de uitwisseling van kerstgroeten doet paus Franciscus een uitnodiging om te luisteren, te onderscheiden en op reis te gaan, waarbij hij de oproep van Christus om barmhartig, liefdevol en moedig te zijn nooit uit het oog verliest. De paus vroeg zijn medewerkers zich te ‘ontdoen van de pretentie alles te weten’ en zich niet te beperken tot het simpelweg toepassen van regels. ‘Het leven van mensen is altijd superieur aan ideeën.’
In de kerstboodschap dit jaar weerklonk de geest van het voortdurende synodale proces, dat de Kerk vraagt ​​te luisteren, te onderscheiden en samen met de gelovigen op te trekken, zodat iedereen kan deelnemen aan de dynamiek van de missionaire gemeenschap.

Het christelijk geloof is er niet ‘om ons te bevestigen in onze zekerheden of om snelle antwoorden te geven op de complexe problemen van het leven’. Maar het geloof ‘zet ons op weg, haalt ons uit onze veiligheidszones, daagt ons uit, bevrijdt ons, verandert ons, verlicht de ogen van ons hart.’ Dit jaar riep hij zijn medewerkers op te luisteren als Maria, te onderscheiden als Johannes de Doper en onderweg te gaan zoals de wijzen uit het Oosten. 

Hij waarschuwde zijn toehoorders ervoor zich op te sluiten ‘in een positie van degenen die denken dat ze alles al weten voordat ze zelfs maar hebben geluisterd’. Volgens de paus is het nodig ‘je open te stellen voor het mysterie van de ander, om met nederigheid te ontvangen wat die ons wil geven’. 
Ook de hoge Vaticaanse medewerkers moeten zich volgens de paus ‘ontdoen van de pretentie alles te weten en te denken dat het genoeg is om regels toe te passen en oude patronen simpelweg te herhalen’. Volgens Franciscus zijn ‘het leven van mensen en de werkelijkheid om ons heen altijd superieur aan ideeën en theorieën’.

Net als voor de wijzen uit het Oosten is het volgens Franciscus ook voor de medewerkers van de Curie ‘belangrijk altijd in beweging te zijn en niet op te houden de waarheid te zoeken en te verdiepen’. Hij waarschuwde voor ideologische onbeweeglijkheid ‘die ons scheidt van de werkelijkheid’ en voor het ‘draaien van rondjes binnen onze omheiningen en in onze angsten’. 

lees de samenvatting van de toespraak zoals Vatican Media die uitgaf.

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *