Kersttoespraak paus Franciscus tot de Curie

‘Alleen zij die liefhebben gaan vooruit’

samenvatting door Vatican News

In zijn jaarlijkse toespraak tot de Romeinse Curie voor de uitwisseling van kerstgroeten doet paus Franciscus een uitnodiging om te luisteren, te onderscheiden en op reis te gaan, waarbij hij de oproep van Christus om barmhartig, liefdevol en moedig te zijn nooit uit het oog verliest.

De kerstgroeten van paus Franciscus aan de Curie resoneerden met de geest van het voortdurende synodale proces, dat de Kerk vraagt ​​te luisteren, te onderscheiden en samen met de gelovigen op te trekken, zodat iedereen kan deelnemen aan de dynamiek van de missionaire gemeenschap. Tijdens zijn toespraak tot leden van de Romeinse Curie in het Vaticaan op donderdagochtend begon de paus zijn toespraak en benadrukte hij het belang van luisteren.

Luisteren met het hart

Hij vestigde de aandacht op het voorbeeldige model van de Maagd Maria en spoorde de aanwezigen aan om niet alleen met hun oren te luisteren, maar ook met hun hart, in navolging van de wijsheid van Sint-Benedictus die spreekt over luisteren met ‘het oor van je hart’.

Maria’s openhartige ontvangst van de boodschap van de engel, zo zei hij, dient als een herinnering dat echt luisteren een innerlijke openheid inhoudt die verder gaat dan louter de uitwisseling van informatie “omdat belangrijker dan welk voorschrift dan ook onze behoefte is om een ​​relatie met God aan te gaan door het aanvaarden van het geschenk van de liefde die hij ons komt brengen.”

“Belangrijker dan welk voorschrift dan ook is onze behoefte om een ​​relatie met God aan te gaan door het geschenk van de liefde te aanvaarden die Hij ons komt brengen.”

De paus benadrukte vervolgens het belang van nederigheid bij het luisteren en zei: “Er is geen betere manier om te luisteren dan ‘op onze knieën’.”

Deze nederige houding, legde hij uit, getuigt van de bereidheid om vooropgezette ideeën en vooroordelen opzij te zetten, waardoor we de verlangens en behoeften van anderen echt kunnen begrijpen.

Waarschuwend voor de verleiding om als ‘hongerige wolven’ te zijn, die woorden verslinden zonder echt begrip, zei paus Franciscus dat ‘echt luisteren naar een ander een innerlijke stilte vereist en ruimte maakt voor stilte tussen wat we horen en wat we zeggen.’

Zo moedigde hij de leden van de Curie aan om een ​​cultuur van luisteren te koesteren die de dagelijkse taken en posities overstijgt, waarbij waarde wordt gehecht aan relaties en een evangelische geest wordt behouden die wordt gekenmerkt door het vermogen om oprecht en zonder oordeel te luisteren.

“Broeders en zusters, ook in de Curie moeten we de kunst van het luisteren leren. Nog belangrijker dan onze dagelijkse taken en verantwoordelijkheden, of zelfs de posities die we bekleden, is onze behoefte om de waarde van relaties te waarderen”, zei hij.

Inzicht

Op weg naar het tweede woord, onderscheidingsvermogen, herinnerde de paus zich het verhaal van Johannes de Doper. Ondanks de krachtige prediking van de apostel, zegt hij, ervaart hij een geloofscrisis wanneer hij wordt geconfronteerd met de onverwachte genade en compassie van Jezus.

De Doper, zei de Heilige Vader, beseft dat hij onderscheid moet maken om nieuwe ogen te krijgen.“

“In één woord: Jezus was niet wat de mensen hadden verwacht, en zelfs de Voorloper moest zich bekeren tot de nieuwheid van het Koninkrijk. Hij moest de nederigheid en de moed hebben die nodig was om onderscheid te maken”, zei hij.

Onderscheidingsvermogen, zo legde de paus uit, is noodzakelijk op onze spirituele reis, omdat het waarschuwt tegen de rigide toepassing van regels zonder een diep begrip van Gods wil.

“Onderscheidingsvermogen is belangrijk voor ons allemaal.”

Onderscheidingsvermogen, zo vervolgde hij, bevrijdt ons van de illusie van alwetendheid en daagt de verleiding uit om bekende patronen in stand te houden.

‘Het is een uitbarsting van liefde die onderscheid maakt tussen goed en beter, tussen wat op zichzelf nuttig is en wat hier en nu nuttig is, tussen wat in het algemeen goed kan zijn en wat er nu moet gebeuren’, zei hij.

“Onderscheidingsvermogen is een uitbarsting van liefde die onderscheid maakt tussen wat goed is en wat beter is.”

“Onderscheidingsvermogen zou ons moeten helpen, zelfs in het werk van de Curie, om volgzaam te zijn aan de Heilige Geest, om procedures te kiezen en beslissingen te nemen die niet gebaseerd zijn op wereldse criteria, of simpelweg door regels toe te passen, maar in overeenstemming met het Evangelie.” Paus legde het uit.

Reis

Het laatste woord, reizen, zei de paus, wordt geïllustreerd door het verhaal van de magiërs, die ons herinneren aan het ‘belang van reizen’.

Paus Franciscus zei dat het omarmen van de vreugde van het Evangelie leidt tot discipelschap, en roept ons op om op reis te gaan naar de ontmoeting met de Heer.

“Hij stuurt ons op reis, haalt ons uit onze comfortzone, onze zelfgenoegzaamheid over wat we al hebben gedaan, en op deze manier bevrijdt hij ons; hij verandert ons en hij verlicht de ogen van ons hart om ons de grote hoop te laten begrijpen waartoe hij ons heeft geroepen”, zei hij.

En waarschuwend voor de gevaren van angst, starheid en eentonigheid, die leiden tot onbeweeglijkheid en het onvermogen om de voortdurende nieuwheid van Gods roeping te zien, zei de paus dat de Curie geroepen is om een ​​voortdurende zoektocht naar waarheid en openheid voor groei na te streven.

“Ook in onze dienst hier in de Curie is het belangrijk om vooruit te blijven gaan, te blijven zoeken en groeien in ons begrip van de waarheid, en de verleiding te overwinnen om stil te staan ​​en nooit het ‘labyrint’ van onze angsten te verlaten,” voegde hij eraan toe. .

Hij drong er bij de aanwezigen op aan om de valkuil van bureaucratie en middelmatigheid te vermijden, en waakzaam te blijven voor ‘starre ideologische standpunten’ die ons scheiden van de realiteit en ons ervan weerhouden vooruit te komen.

De reis begint, net als die van de wijzen, altijd ‘van bovenaf’, geleid door de roep van de Heer en de verlichting van Gods woord.

Oproep tot liefde en nederigheid

Paus Franciscus sloot af met een oproep tot moed, liefde en nederigheid op onze reis van geloof en dienstbaarheid.

Toen hij een anekdote deelde over een ‘ijverige priester’, erkende hij dat het niet gemakkelijk is ‘om de sintels onder de as van de Kerk weer aan te wakkeren’.

“Vandaag streven we ernaar om passie aan te wakkeren bij degenen die deze al lang verloren hebben. Zestig jaar na het Concilie debatteren we nog steeds over de scheiding tussen ‘progressieven’ en ‘conservatieven’, terwijl het echte verschil ligt tussen geliefden en degenen die die aanvankelijke passie zijn kwijtgeraakt. Dat is het verschil. Alleen zij die liefhebben gaan vooruit”, zei hij.

“Alleen degenen die liefhebben, gaan vooruit.”

“Dank u”, zei paus Franciscus, “vooral voor al het werk dat u in stilte doet,  luisterend, onderscheidend, reizend.” En hij riep de Heer aan om de genade te schenken om ons te verheugen in nederige en genereuze dienstverlening: ‘Mogen we alstublieft ons gevoel voor humor nooit verliezen!’

lees de samenvatting van de toespraak zoals Vatican Media die uitgaf.

bron en beeld: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *