Raad van kardinalen komt bijeen

Thema: vrouw en kerk

Paus Franciscus zit de bijeenkomst van de Raad van Kardinalen voor, bekend als de ‘C9’

Zoals de paus op 30 november tijdens een audiëntie bij de Internationale Theologische Commissie aankondigde, concentreert de Raad van Kardinalen zijn reflecties op de “vrouwelijke dimensie van de Kerk”.

“De Kerk is een vrouw”, zei paus Franciscus bij die gelegenheid. “Als we niet begrijpen wat de vrouw is of wat de theologie van het vrouw-zijn is, zullen we nooit begrijpen wat de Kerk is.”

Hij beschreef de ‘vermannelijking’ van de Kerk ook als een ‘grote zonde’, die nog moet worden opgelost.

De paus deed een beroep op een onderscheid dat was voorgesteld door de jezuïet-theoloog Hans Urs von Balthasar, die een ‘Petrinisch’ of ministerieel principe beschreef, en een ‘Maria’ of mystiek principe.

“De Maria is belangrijker dan de Petrus”, zei paus Franciscus, “omdat er de bruidkerk is, de vrouwenkerk, zonder mannelijk te zijn.”

Laatste C9-bijeenkomst in juni

De laatste bijeenkomst van de C9 vond plaats op 26 en 27 juni, waar de kardinalen samen met de paus over verschillende thema’s nadachten.
Deze omvatten onder meer de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de implementatie van de apostolische grondwet Praedicate Evangelium in plaatselijke kerken en het werk van de Plenaire Vergadering van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen.
Centraal in de discussies stond ook een reflectie op de Synodale Vergadering over het thema synodaliteit, die later in oktober in het Vaticaan werd gehouden.

De nieuwe C9

Na de vernieuwing van de Raad van Kardinalen door de paus op 7 maart bestaat de C9 momenteel uit de volgende kardinalen:
– Pietro Parolin, staatssecretaris van de Heilige Stoel;
– Fernando Vérgez Alzaga, voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Vaticaanstad en het gouvernement van Vaticaanstad
; – Fridolin Ambongo Besungu, aartsbisschop van Kinshasa;
– Oswald Gracias, aartsbisschop van Bombay;
– Seán Patrick O’Malley, aartsbisschop van Boston;
– Juan José Omella Omella, aartsbisschop van Barcelona;
– Gérald Lacroix, aartsbisschop van Quebec;
– Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg;
– Sérgio da Rocha, aartsbisschop van San Salvador de Bahia.

Bisschop Marco Mellino, titulair bisschop van Cresima, fungeert als secretaris van de C9. Op 24 april vond de eerste bijeenkomst van de nieuwe C9 plaats.

De oprichting van de Raad van Kardinalen

De Raad van Kardinalen werd op 28 september 2013 door paus Franciscus in het leven geroepen. Hij beschreef als opdracht van deze Raad “om hem bij te staan ​​bij het bestuur van de universele Kerk en om een ​​project voor de hervorming van de Romeinse Curie te bestuderen.”
Deze hervorming werd gerealiseerd met de nieuwe apostolische grondwet Praedicate Evangelium , gepubliceerd op 19 maart 2022. De eerste bijeenkomst van de C9 vond plaats op 1 oktober 2013.

bron: Vatican News

beeld: Vatican Media, ]archieffoto van een eerdere bijeenkomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *