Afrikaanse topkardinaal: ‘Als we een homo zegenen doen we dat in de hoop dat hij verandert’

NIEUWS

 De Afrikaanse kardinaal Fridolin Ambongo heeft de zegening van homostellen opvallend scherp afgewezen. Hij beroept zich voor zijn afwijzing zelfs op de Russische president Vladimir Poetin. ‘Het Westen zal verdwijnen.’ Maar het conservatieve Afrikaanse blok vertoont ook scheuren.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

‘Omdat het Westen niet van kinderen houdt, wil het de basiscel van de mensheid aanvallen, namelijk het gezin. Om de economie draaiende te houden zijn ze verplicht mensen van buitenaf te laten komen. Als je niet van het gezin houdt, verniel je de samenleving.’ Kardinaal Fridolin Ambongo, de aartsbisschop van Kinshasa, sprak deze woorden op 16 januari tegen een groep Afrikaanse katholieken in de Democratische Republiek Congo. 
Volgens de kardinaal, die een van de naaste raadgevers van paus Franciscus is (hij maakt deel uit van de Raad van Kardinalen K9), zal het Westen ‘beetje bij beetje verdwijnen’. En onder applaus en luid gelach van de aanwezigen: ‘We wensen hen een gelukkige verdwijning!’
Volgens Ambongo, die geldt als een serieuze kandidaat om de eerste Afrikaanse paus te worden, wil het Westen ‘zijn praktijken aan ons opdringen, praktijken die president Poetin ‘de decadente waarden van het Westen’ noemt’. 

geïsoleerde gevallen

Ambongo deed zijn uitspraken nadat hij zich namens de gezamenlijke Afrikaanse bisschoppen stevig tegen de zegening van homostellen had gekeerd. Een opname van de toespraak lekte uit via de Franse conservatief-katholieke website Le Salon Beige

De Afrikaanse cultuur heeft volgens Ambongo best een aantal problemen. ‘Maar men kan ons niet beschuldigen van homoseksualiteit, afgezien van wat geïsoleerde gevallen.’

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Lees hieronder nadere details en verdere reacties die Domradio publiceert:

Terwijl bisschoppen en theologen in Duitstalige landen spraken van een eerste opening, was er elders duidelijk verzet.

Van Congo tot Kazachstan hebben bisschoppen verklaringen uitgegeven waarin zij de zegeningen afwezen. Nergens is de oppositie zo sterk als in Afrika. De voorzitter van de geheel Afrikaanse bisschoppenraad SECAM en aartsbisschop van Kinshasa, kardinaal Fridolin Ambongo, organiseerden het verzet; en hij oefende druk uit op het Vaticaan.

In het geheim opgenomen toespraak

In een toespraak die blijkbaar in het geheim was opgenomen en gerapporteerd door Franse en Amerikaanse internetportalen, informeerde hij half januari over zijn interventie in Rome, onder gejuich van het publiek. Geschrokken door de gewelddadige reactie van veel gelovigen, die ook uit andere christelijke kerken kwamen, schreef hij een lange brief aan paus Franciscus. Ook schreef hij een synthese van de reacties van alle Afrikaanse bisschoppenconferenties. Vervolgens vloog hij maandag – blijkbaar op 8 januari – naar Rome.

Ambongo vervolgde dat hij dinsdagochtend de teksten aan de paus aan een privésecretaris had overhandigd en dringend om een ​​gesprek had verzocht.
Deze werd hem dezelfde dag toegekend. De paus was geschokt en bedroefd door de reacties uit Afrika. Vervolgens legde hij, Ambongo, aan Franciscus uit dat het volk van God geen uitleg nodig heeft met theologische en filosofische definities van zegeningen, maar eerder een boodschap om hun geest te kalmeren.

Victore Fernandez ondertekent document

Even later ontving kardinaal Fernandez hem en woensdag schreven ze een gezamenlijke tekst aan de religieuze autoriteit.

Ze belden de paus verschillende keren om zijn goedkeuring van de inhoud te verzekeren. Hij, Ambongo, ondertekende dit document met de titel “Nee tegen de zegening van homoseksuele paren in Afrika” samen met kardinaal Victor Fernandez. 
Het werd op 11 januari gepubliceerd. Die dag gaf Ambongo ook een interview in het Frans aan VaticanNews waarin hij zijn interventie in Rome rechtvaardigde. De handtekening op het document van 11 januari lijkt te zijn ondertekend op het SECAM-hoofdkwartier in Ghana. In werkelijkheid gebeurde dit in Rome, zei de kardinaal.

Zuppi staat achter paus

Ondertussen hebben andere zwaargewichten onder de 114 katholieke bisschoppenconferenties ter wereld zich uitgesproken. Maandag stelde de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Matteo Zuppi, zich duidelijk aan de kant van de paus. Hij steunde de krant ‘Fiducia suppplicans’ en benadrukte dat ook homoseksueel gedoopte mensen met alle rechten tot de kerk behoorden. Zuppi sprak voor de Permanente Raad van zijn bisschoppenconferentie.
Het is echter onduidelijk hoe de meerderheid in de grootste bisschoppenconferentie van Europa verdeeld is met betrekking tot “Fiducia suppplicans”. De voorzitter van de op een na grootste bisschoppenconferentie van Latijns-Amerika, aartsbisschop Rogelio Cabrera Lopez van Monterrey (Mexico), maakte zondag soortgelijke opmerkingen tegen Zuppi.
Hij herinnerde eraan dat de eenheid met de paus een zichtbaar symbool is van de eenheid van de Kerk en dat de bisschoppen verplicht zijn hem te gehoorzamen in leerstellige kwesties. Hij riep de katholieken op om het in denken en handelen met de paus eens te zijn en zijn pastorale suggesties te volgen.

Wees dichtbij in verschillende situaties

Inhoudelijk wijst Cabrera erop dat de kerk de christelijke leer moet verkondigen. Tegelijkertijd moet ze dicht bij alle mensen in hun verschillende situaties staan ​​en Gods barmhartigheid aan hen doorgeven.
Ondertussen worden er verschillende meningen gehoord van de bisschoppenconferenties en het Vaticaan over de vraag of de zegening in oktober in Rome een onderwerp zou moeten zijn tijdens de laatste ronde van de meerjarige wereldsynode. Een overeenkomstig voorstel van de kleine regionale Noord-Afrikaanse Bisschoppenconferentie heeft tot nu toe slechts enkele aanhangers gevonden.
De voormalige bisschop van Hongkong, kardinaal Zen Ze-kiun, die nu 92 jaar oud is en steeds meer een dissident is van de uitspraken van het Vaticaan, ziet blijkbaar geen ruimte meer voor discussie. Hij eiste niets minder dan het ontslag van Fernandez – als ketter.

Volgens onderzoek steunt de meerderheid zegeningen voor homoseksuelen

Volgens een recent onderzoek vindt een meerderheid van de Duitsers het goed dat homoseksuele stellen in de toekomst door een priester kunnen worden gezegend. 

Volgens een woensdag gepubliceerde Yougov-enquête steunt 60 procent het nieuwste besluit van het Vaticaan. Aan de andere kant verwierp 20 procent het en 19 procent gaf geen mening.
Volgens de informatie heeft het opinieonderzoeksinstituut dinsdag 5.665 volwassenen in Duitsland geïnterviewd voor het onderzoek. De resultaten zijn representatief voor de bevolking.

beeld: https://acturdc.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *