Erik Borgman: In alle duidelijkheid ….

In Fiducia Supplicans maakt het Vaticaan het zegenen van mensen met een homoseksuele relatie mogelijk. Tot verontwaardiging van Erik Borgman slaan de Nederlandse bisschoppen een heel andere toon aan.

ERIK BORGMAN OP

(…) Okay dan, in alle duidelijkheid.

Als hoogleraar theologie en geprofest lekendominicaan kan ik niet anders dan kond doen van mijn teleurstelling en verontwaardiging over de reactie van de Nederlandse bisschoppen.

Het gaat er niet alleen om dat aan mijn homoseksuele zusters en broeders en aan de wijze waarop zij naar eer en geweten proberen een leven te leiden dat aan God welgevallig is, opnieuw het respect wordt onthouden wat hen toekomt. Het gaat er zelfs niet alleen om dat zij op deze manier voor de zoveelste keer worden gereduceerd tot hun seksualiteit in de meest enge zin van het woord: dat wat er tussen de lakens gebeurt.

De Nederlandse bisschoppen geven hiermee blijk van eenzelfde eenzijdigheid als onze met genitale seks geobsedeerde cultuur, terwijl Fiducia Supplicans nu juist ook oog had voor andere, intrinsiek goede aspecten van relaties.

Dit is allemaal al erg genoeg, maar het ergste is uiteindelijk dat de reactie op Fiducia Supplicans van de Nederlandse bisschoppen bemoeilijkt dat de kerk haar roeping vervult: de verwelkomende kerk te zijn die Jezus voor ogen stond en die paus Franciscus op alle mogelijke en noodzakelijke manieren probeert te herstellen.

Dit is een deel van de wekelijkse column ‘Tekenen in de tijd’ van het Huis van Dominicus in Utrecht. Lees hier de hele bijdrage.

bron: nieuwsbrief dominicanen

beeld: dominicanen.nl

1 Comment

  1. Juiste visie.
    ik deel uw gevoel
    ik vraag me ook af hoe practisch dit is .Als ik als priester de vraag krijg om zo een zegen te verrichten zal ik dat ook doen. Maar;
    Er zit wel een truc in die niet klopt. Wanneer is een zegen die ik verricht nu liturgisch en wanneer niet ? Stool om of niet ?.In de kerk of in het bezemhok.? Het gaat om dezelfde handeling , en het inhoudelijke leerstellige voetbal gaat nu over de vraag niet of ik zegen , maar waar(???) Dit is gegoochel .De priester mag het zelf uitzoeken.( om dan van hogerhand teruggefloten te worden?)
    In Afrika praat men schijnbaar daarentegen net zo lang tot de beide personen die met hun wens bij me komen gebiecht moeten hebben voor ik ze zegen mag
    Rommelig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *